Logo amersfoortnu.nl


Auteur Peter Buwalda in het Eemhuis.
Auteur Peter Buwalda in het Eemhuis. (Foto: Bram Oosterhuis)

Nacht van de Literatuur krijgt vervolg

Amersfoort - Afgelopen zaterdag vond het literaire festival ‘Nacht van de Literatuur’ weer plaats. Voor het vijfde jaar op rij kon het publiek op diverse locaties in de binnenstad van Amersfoort luisteren naar auteurs die geïnterviewd werden, mooie gedichten en omlijstende muziek. Na vier eerdere succesvolle edities is de opzet van de avond inmiddels bekend: een officiële Opening in het KAdECafé, drie rondes met schrijvers op diverse locaties in de binnenstad en tot besluit een Slotfeest tot in de kleine uurtjes.

Dit jaar is het de organisatie opnieuw gelukt om schrijvers naar Amersfoort te halen die in de belangstelling staan doordat hun boeken hoog op de bestsellerlijsten staan of doordat ze literaire prijzen in de wacht sleepten. ‘Aan een succesformule moet je niet teveel sleutelen’ aldus het organisatiecomité, ‘en daarom hebben wij ons eerste lustrum wederom gesitueerd op negen verschillende locaties rondom het Eemplein en het Spui, zodat alles op loopafstand ligt van elkaar en het publiek zijn eigen programma kan samenstellen’. Nieuwe locaties dit jaar waren De Volmolen en Het Lokaal, maar ook de St. Aegtenkapel, Museum Flehite en de Stadsbrouwerij De Drie Ringen werden druk bezocht.

In het Eemhuis kon men bijvoorbeeld luisteren naar schrijver Peter Buwalda, die recent het boek ‘Otmars zonen’ had uitgebracht. Het KadECafé was niet alleen de locatie voor de Opening (die dit jaar verricht werd door burgemeester Lucas Bolsius), maar ontving ook auteur Bas Steman, die alles kon toelichten over zijn verrassende roman ‘Morgan, een liefde’. Manon Uphoff vertelde in de Mannenzaal openhartig over haar boek ‘Vallen is als vliegen’, dat het incestueuze verleden in haar familie beschrijft.

Een nieuwkomer op literair gebied was de Amersfoortse rapper Diggy Dex, die dit jaar debuteerde met zijn bundeling ‘Taalkunstenaars’ en geïnterviewd werd in Fluor. Daarnaast kreeg Diggy Dex de beentjes van de vloer tijdens een verrassend miniconcertje op het Slotfeest in KadECafé.

De ‘Nacht van de Literatuur’ is daarmee een literair festival geworden dat in die vijf jaar tijd een vast plekje in Amersfoort heeft weten te bemachtigen en daarom heeft de organisatie reeds besloten dat het volgend jaar zeker een vervolg krijgt.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden