Logo amersfoortnu.nl


Netty Ruijgh maakte van haar hobby haar werk.
Netty Ruijgh maakte van haar hobby haar werk. (Foto: Adriënne Nijssen)

Netty Ruijgh neemt ouderen mee op reis

Meestal dromen mensen ervan om van hun werk hun hobby te maken, Netty Ruijgh deed het andersom. Ze was werkzaam in de gezondheidszorg en reisde veel als tegenhanger van de narigheid die ze in haar werk tegenkwam. Toen ze dan ook een advertentie zag voor een vrijwilliger die op zaterdag mee wilde werken aan de voorlichtingsdagen van Wereldcontact, aarzelde ze geen moment en ze solliciteerde op de vrijwilligersbaan.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Dat was nog voor ik op mijn zestigste met de VUT ging. Daarna ben ik veel meer in de reiswereld gaan doen, altijd als vrijwilliger. Wereldcontact was naast een reisbureau ook een vereniging. Vorig jaar is het reisbureau gestopt, omdat weinig mensen nog lid worden van de vereniging. Zij waren, omdat zij emigranten hielpen, gespecialiseerd in Canada, Australië, Zuid Afrika, Nieuw-Zeeland en Amerika. De reizen worden nu uitgevoerd door ITG-compagnie in Den Bosch. Wereldcontact is voor mij belangrijk geweest voor mijn start in de reiswereld."

Netty had zich voorgenomen na haar pensioen alleen maar in het toerisme te willen werken. Ze deed een cursus voor reisleider bij de ANVR en met haar diploma op zak kon haar vrijwilligerswerk beginnen. Netty werkt nu vooral voor Senior Vakantie Plan, voor G&S Comfort Reizen en voor Makor Reizen. Ze gaat mee als reisbegeleider. "Vaak is het een combinatie met gidsen, maar dat mag niet overal. In Indonesië, China, Afrika, daar mag je niet zelf gidsen. In het buitenland heet ik gewoon tour-manager. Ik ben verantwoordelijk voor de groep en voor het programma. Dat moet uitgevoerd worden zoals het aangeboden is. Veel mensen spreken de taal niet. Dus ik ben ook tussenpersoon tussen de gids en de reizigers. Ik vertaal wat de gids vertelt," vertelt Netty.

Ook al spreekt ze haar talen, ze heeft altijd het boekje 'Point it' bij zich. "Het kan altijd gebeuren dat men je tijdens je reizen naar verre oorden niet verstaat. In het boekje staan 1300 foto's van allerhande zaken die je kunt aanwijzen. Iedereen ter wereld begrijpt dan wat je bedoelt," legt Netty uit.

Netty krijgt als eerste het hele reisprogramma aangeboden. "Er staat dan precies in wat er gaat gebeuren en welke excursies er zijn. Sommige excursies bedenk ik zelf. Er is altijd een boottocht of een rit met een treintje. Zodat de mensen het landschap aan zich voorbij zien trekken. Ik kijk altijd naar de leeftijden van de mensen. Het zijn allemaal ouderen, soms ouder dan 90 jaar. Er is ook een categorie die het fijn vindt dat er een verpleegkundige met zo'n reis mee gaat. Die kiezen voor Senior Vakantie Plan reizen."

Netty krijgt geen salaris, maar maakt gebruik van allerlei faciliteiten. "Ik kom niets te kort. Ik doe zo'n drie tot vier reizen per jaar die variëren van acht dagen tot drie weken. Ik vind het heerlijk om over landen te vertellen waar ik van ben gaan houden. Officieel moet je als je zeventig jaar ben stoppen. Ik ben nu 72 en over stoppen is nog niet gesproken. Ik mag gelukkig nog steeds mee."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten