Logo amersfoortnu.nl

Vredesweek: vrede over grenzen

Amersfoort - Ook dit jaar heeft de Amersfoortse Ambassade van Vrede weer voor een gevarieerd programma gezorgd in de Vredesweek die van 21 t/m 29 september gehouden wordt. De Ambassade van Vrede Amersfoort bestaat uit een 5-tal vertegenwoordigers vanuit kerkelijke genootschappen en Amnesty International en vormt een van de lokale afdeling van PAX van Vrede in Utrecht. Ieder jaar wordt er door PAX van Vrede een ander landelijk thema gekozen waar de lokale ambassades zich bij aansluiten. Voor 2019 concentreren we ons op “ Vrede over grenzen ”.

Grenzen bevinden zich niet alleen om landen heen, maar komen ook voor tussen bevolkingsgroepen in binnen- en buitenland. Ook ieder persoonlijk kent zo zijn eigen grens, grenzen binnen de contacten die je wel of niet aangaat, mensen die je al of niet aanspreekt. Belangrijk daarbij zijn je privé grenzen. Wie of wat laat je wel of niet toe in je denken en meningsvorming. Sta je open voor meningen of inzichten van anderen die niet persé de jouwe behoeven te zijn. Wat acht je al of niet toelaatbaar in je werk, de openbare ruimte of in de sport ?.

Pax van Vrede en de Ambassades van Vrede willen dit jaar daarover nadenken en mensen betrekken hun eigen grenzen eens kritisch tegen het licht te houden op meerdere terreinen. Daartoe worden er in de Vredesweek een aantal gevarieerde zaken georganiseerd om u daarbij te betrekken.

Als voorproefje vindt er bijv. op donderdag 19 sept. om 18.00 uur in de Johanneskerk aan de Westsingel 30 Café Zin plaats met als titel ‘’Hutspot en Humus’’ waarbij gastvrouwen en –heren uit conflictgebieden (Syrië, Ethopië, Eritrea en Congo) u ontvangen aan hun eettafel om elkaars grenzen te verkennen.

Als officiële start van de Vredesweek vindt er op zaterdagmiddag 21 sept. om 17.00 uur in de Sint Franciscus Xaveriuskerk aan het Zand 31 een interkerkelijke Vredesvesper plaats waaraan een projectkoor, organisten, enkele sprekers en de straatpastor B.van Dijk meewerken.

Op woensdag 25 sept. sluit de Ambassade van Vrede zich aan bij de Stichting Herdenkingsstenen die op een 4-tal plekken gedenkstenen zal onthullen voor Amersfoortse slachtoffers van het nazi-regime. Om 16.00 uur zal men de eerste stenen leggen op de Utrechtseweg 35, 145 en 147 en daarna nog op de Vermeerstraat 22.

Op donderdag 26 sept. om 20.00 uur vindt er bij de Voetbalvereniging KVVA aan de Dollardstraat 115 een interculturele discussie plaats over ‘’Sporten over grenzen’’. Het platform voor Levensbeschouwing en Religies zet sporters aan het denken over: Maakt samen sporten ons grenzeloos of juist meer begripvol voor een ander ?. Is de sport een plek waar we – vaak zonder ons het bewust te zijn- afschermen van en afzetten tegen de ander ? Hoe gaan we met deze vragen op onze eigen en andere sportplekken om ?.

Vrijdag 27 sept. is gericht op jongeren want vanaf 18.00 uur kun je komen eten in de Johanneskerk aan de Westsingel 30 en om 20.00 uur meekijken naar de film ‘’ Nadav’s Vrede ’’ over de opzet van een Vredesweging in Israel door Nadav jongeren. (de toegang is vrij)

Tot slot nog een activiteit buiten de Vredesweek om: op vrijdag 11 oktober om 18.00 uur wordt weer de Tocht van Vrees en Hoop gehouden. Men loopt de route die de krijgsgevangenen moesten afleggen van Kamp Amersfoort naar het N.S station (4 km). De leden van de Ambassade van Vrede uit Amersfoort en Leusden zullen hierbij aanwezig zijn en u kunt zich bij de stoet aansluiten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuws uit Utrecht

Meer nieuws uit Utrecht >

Nieuwsoverzicht

Meer berichten