Logo amersfoortnu.nl


Nynke Geertsma vertelt hoe het was om één maal per twee weken een column te schrijven over de stad.
Nynke Geertsma vertelt hoe het was om één maal per twee weken een column te schrijven over de stad. (Foto: Remko Schotsman)

Columns Nynke Geertsma gebundeld

De Amersfoortse Nynke Geertsma, columnist en dichter, wil graag in haar columns een andere visie op een onderwerp geven. Ze vindt een column geslaagd als de lezer denkt 'oh, zó kun je het ook zien'. Ze 'kneed' graag aan actuele onderwerpen, spelend met taal. Dat komt bij Nynke voort uit een soort innerlijke drang.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort – "Eigenlijk ben ik best een brave columnist", merkt Nynke Geertsma op. Sinds enkele jaren is Nynke, dichter en communicatieadviseur, ook columnist van deze krant. "Ik heb er plezier in om in mijn columns op een leuke manier een andere wijze van kijken te laten zien. Daarbij gebruik ik graag wat humor. Schelden is niet zo mijn ding."
Voor Nynke als columnist begon, schreef ze al stukjes op Facebook. Ook pakte ze een jaar of acht geleden regelmatig op een zaterdagmorgen de eerste trein die vertrok, wat de bestemming ook was. "Op mijn tablet schreef ik wat ik zag. Als je erop let, zie je zoveel om je heen. Maar eigenlijk schreef ik altijd al. Laatst vond ik iets dat ik als twaalfjarige had geschreven. Het was nogal een heftige materie voor die leeftijd. Hoe kwam ik erbij, dacht ik."
Op zondag moest het gebeuren, de columns voor Amersfoort Nu. Eén maal in de veertien dagen. Zoals ze laatst schreef, met een bakje notenmix en een glas fris, begon ze achter haar laptop haar gedachten om te zetten tot een column. "In de stad gebeurt zoveel dat ik soms moeilijk mijn onderwerp kon kiezen. Op zondagavond zat ik eigenlijk nooit met mijn handen in het haar. Als ik schrijf kan ik mijn ei kwijt. Ik gebruik graag woordspelingen en ironie. In mijn columns vind je een combinatie van mijn fantasie en mijn spel met de taal."
De leukste van al die columns vindt Nynke die over de route op Koningsdag. "Op dat onderwerp ging ik helemaal los. Ik ontdekte dat de route dezelfde vorm had als de route van de westelijke rondweg, dat was grappig", vertelt ze. "Soms moest ik om mezelf lachen, zoals toen ik schreef over de fipronil affaire, het verboden ontsmettingsmiddel. Een column over eieren en gebakken lucht, heerlijk."

Volgende week, woensdag 25 september valt de allerlaatste editie van Amersfoort Nu op de deurmat. Ook de veelgelezen columns van Nynke Geertsma vinden dus in deze vorm hun einde. Ze schreef er 77, de laatste verschijnt in de sloteditie. Een beetje troost is er wel. Nynke dacht al na over de samenstelling van een bundel vóór het nieuws kwam over de verkoop van de krant. Deze uitgave verschijnt half november en is dan verkrijgbaar bij de lokale boekhandel. Volg Nynke en haar bundel op Facebook.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten