Logo amersfoortnu.nl


Guido de Wijs en Anja Bakker, twee van de organisatoren van de Nacht van de Literatuur.
Guido de Wijs en Anja Bakker, twee van de organisatoren van de Nacht van de Literatuur. (Foto: Adriënne Nijssen)

Vijf jaar Nacht van de Literatuur

Op 21 september a.s. vindt de Nacht van de literatuur voor de vijfde keer plaats. "Het eerste lustrum", zegt Guido de Wijs, een van de organisatoren. "We zijn trots dat we nog steeds bestaansrecht hebben." Het blijft een kleinschalig evenement op meerdere locaties rondom het Spui en het Eemplein. "Alles op loopafstand," vertelt Anja Bakker, medeorganisator. "Verander nooit een succesvolle formule en dat doen we dus ook niet.Wel een aantal nieuwe locaties. Zo doen Het Lokaal en De Volmolen voor het eerst mee. Ook Fluor doet weer mee."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Schrijvers worden lang van tevoren geboekt en of het toeval is of niet, voor het derde jaar op rij komt er een schrijver naar Amersfoort die een belangrijke prijs kreeg. Dit jaar is dat Rob van Essen die de Libris Literatuurprijs 2019 won. "Qua pr worden ze dan ineens in het licht gezet. Ze komen op tv, ze krijgen interviews én ze komen ze bij ons optreden," vertelt Anja lachend. "In ons team zit ook Karin Horst van De Bibliotheek Eemland en die heeft er een neus voor," aldus Guido. Vorig jaar won Henk van Straten kort voor het optreden de Jongeren Literatuurprijs."

Schrijvers waar Anja en Guido ook veel van verwachten zijn Niña Weijers, Manon Uphoff en Peter Buwalda die onlangs het eerste deel van een trilogie publiceerde. "En natuurlijk van Diggy Dex. Niemand verwacht een boek van deze rapper," zeggen ze.

Elke schrijver wordt geïnterviewd en sommige lezen voor uit eigen werk. Zoals elk jaar is er ook muziek. Dit keer zijn het aparte blokken, voornamelijk in de Mannenzaal en in De Volmolen. Bij de opening treedt 'In the pocket' op, drie dames uit Amersfoort die cabaretachtige liedjes over literatuur brengen.

In de Mannenzaal brengen Anouk Saleming en Bart van Rosmalen een performance van liedjes en verhalen. In De Volmolen vindt de voorstelling 'Onbeperkt houdbaar' van Van Het Lied & Van Het Koken plaats. Daar worden ook literaire hapjes gemaakt door Willemien Schipper. "En een mooi Slotfeest met dj en een verrassingsact, kortom, een programma met voor elk wat wils," zeggen Guido en Anja.

De Nacht van de Literatuur vindt plaats op 21 september a.s. Wethouder van Cultuur Fatma Koser Kaya opent de nacht om 19.15 uur in het KAdECafé. Daarna optredens op diverse locaties. Alle optredens vinden plaats in drie blokken, tussen 20:00-21:00 uur, 21:15-22:15 uur en 22:30-23:30. Zie voor het volledige programmaoverzicht de website: nachtvandeliteratuur.nl. Vanaf 23.30 uur kun je de slotmanifestatie in het KAdEcafé bijwonen. Toegang gratis. Donatie achteraf wordt op prijs gesteld.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten