Logo amersfoortnu.nl


Scène uit Eendje Buitenbeentje.
Scène uit Eendje Buitenbeentje. (Foto: Ben van Duin)

Holland Opera naar festival in Arhus

Holland Opera is deze maand uitgenodigd bij het internationale GrowOp Operafestival in Denemarken in Arhus. "Daar zijn we heel trots op," zegt Niek Idelenburg, die de artistieke leiding van het gezelschap heeft.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Holland Opera had het afgelopen seizoen twee stukken van de Deense schrijver Hans Christian Andersen op het repertoire staan. Klassiekers in een nieuwe jas gestoken door Holland Opera. Een van die voorstellingen was 'Eentje Buitenbeentje', een operavoorstelling voor zeer jonge bezoekers. Een voorstelling die in het prachtig Musikhuset, zeg maar gerust het Concertgebouw van Arhus, tien keer opgevoerd gaat worden.

Eendje Buitenbeentje is een spannend muzikaal avontuur gebaseerd op Carnaval des Animaux van Camille Saint-Saëns. Delen van dit speelse stuk zijn gearrangeerd voor cello, viool en twee zangeressen. "Ons danseresje is het 'vreemde eendje' in de bijt. De andere personages in het verhaal zien haar als 'anders' omdat ze niet kan zingen, maar wel goed kan dansen. Haar zingende zusjes verstoten haar en dapper gaat Eendje Buitenbeentje de wijde wereld in op zoek naar eentje zoals zij," vertelt Niek.

Eendje Buitenbeentje ontmoet katten die meteen doorhebben dat ze anders is dan zij, maar daar geen probleem mee hebben want gebraden of gekoot maakt het hen niets uit. Ze komt ook vreemde schrikvogels tegen. En ze komt er achter dat er meer buitenbeentjes zoals zijn zij. Het maakt niet uit wat je bent, is dan ook de boodschap.

Maar voor het stuk naar Arhus gaat wordt het nog één keer opgevoerd in de Verensmederij in Amersfoort. 'Eendje Buitenbeentje' is geregisseerd door Rianne Meboer met tekst van Joke Hoolboom. Niek arrangeerde de muziek van Carnaval des Animaux voor cello, viool en twee zangeressen. "Vorm en inhoud komen meerdere malen mooi samen, zegt hij hierover. "Bijvoorbeeld als een van de zingende eendjes de moeder wil nadoen. Haar viool is geen cello, ook al lijkt die er op. Dan blijkt dat je, juist door de verschillen, samen de mooiste muziek kunt maken."

Met minimale middelen weet Holland Opera zo via een herkenbaar sprookje de allerkleinsten, en wellicht ook hun ouders, kennis te laten maken met de 'vreemde buitenbeentjes' opera en dans. De eenmalige opvoering vindt plaats op zondag 15 september a.s. om 14.00 uur. Kaarten zijn te bestellen via de website van Holland Opera www.hollandopera.nl. Het gebouw is dat weekend sowieso geopend i.v.m. Open Monumentendag.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden