Logo amersfoortnu.nl


Caro Berghuis (l.) en Mariëtte Christophe, respectievelijk secretaris en bestuurslid van het Amersfoorts Cultuurfonds.
Caro Berghuis (l.) en Mariëtte Christophe, respectievelijk secretaris en bestuurslid van het Amersfoorts Cultuurfonds. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Cultuurfonds koppelt mensen en middelen

Amersfoort is heel wat creatieve personen rijk. Deze kunstzinnige inwoners werken aan projecten op het gebied van theater, muziek, wijkkunst en film. Het ACF, het Amersfoorts Cultuurfonds bestaat sinds 2011. Het ondersteunt beginnende kunstenaars financieel, zodat zij hun creatieve ideeën kunnen vormgeven. Caro Berghuis en Mariëtte Christophe, bestuursleden, vertellen over de doelen en de werkwijze van het ACF.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - "Rond 2011 zaten we midden in de crisis. Beschikbare fondsen voor kunst en cultuur liepen terug", begint Mariëtte Christophe, bestuurslid bij het ACF. "We maakten ons serieus zorgen of het culturele en kunstzinnige leven in onze mooie stad wel door kon gaan. Ook de laatste jaren is het moeilijk om de benodigde financiën bij elkaar te krijgen."
Het ACF, de stichting die toen opgericht werd, heeft als motto: 'Cultuur van Amersfoort, voor Amersfoort, door Amersfoort'. "Dát is onze visie", vertelt secretaris Caro Berghuis. "Het ACF richt zich dus vooral op de eigen stad, maar de omstreken horen er helemaal bij. Het Cultuurfonds wil een platform zijn waar kunstenaars, ondernemers en particulieren elkaar ontmoeten."
De bestuursleden leggen uit hoe belangrijk cultuur is voor een stad of streek. Net als de natuur in bos en stadspark zijn ook kunst en cultuur van belang voor je gezondheid. Genieten van kunst en schoonheid doet mensen goed en vermindert de stress van het dagelijks leven. "Kunst en cultuur zijn de vitaminen voor groei", noemen ze dat.
"Veel individuele aanvragen komen binnen bij onze stichting. Een beoordelingscommissie toetst ze allemaal", gaan de bestuursleden verder. "Helaas moeten we nog altijd om financiële redenen een deel van de aanvragen afwijzen. Wij zien graag onze naamsbekendheid verder groeien. De ontvangen donaties gaan geheel naar culturele projecten. Ze zijn bedoeld als een laatste duwtje in de rug voor kunstzinnige initiatieven."
Het ACF, met de Anbi status, organiseert enkele malen per jaar een cultuurborrel. Op 24 september is de eerstvolgende:

Binnenkort vindt in Stadscafé de Observant de cultuurborrel plaats van het Amersfoorts Cultuurfonds. Welkom aan elke cultuur- en kunstliefhebber, particulier of ondernemer, van 20.00 tot 23.00 uur. Het avondprogramma geeft een terugblik op projecten die het ACF het laatste jaar ondersteunde. Ook is er informatie over komende activiteiten. Aanmelden graag tot 15 september per mail aan: secretaris@amersfoortscultuurfonds.nl. De entree is gratis. Meer informatie via www.amersfoortscultuurfonds.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden