Logo amersfoortnu.nl


Met trots laat Barbara Oppelaar haar nieuwe boek zien, over omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie.
Met trots laat Barbara Oppelaar haar nieuwe boek zien, over omgaan met onbegrepen gedrag bij dementie. (Foto: Marian Vreugdenhil)

'Sleutel bij onbegrepen gedrag'

Wie te maken heeft met dementie, krijgt dikwijls ook te maken met onbegrepen gedrag. Barbara Oppelaar en haar collega Jan van der Hammen zijn de auteurs van een nieuw boek over dementie. Als trainers, leiders van workshops en sprekers op congressen hebben ze een jarenlange ervaring om onbegrepen gedrag bij dementie te begrijpen en te beïnvloeden. Waarom doet je partner zo? Zo ken je hem of haar toch niet?

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - Omgaan met iemand met dementie is niet altijd gemakkelijk. Lastige situaties komen vaak voorbij binnen een teamoverleg rondom een patiënt. Een van de teamleden kan daar nét even anders over denken dan de anderen van het team. Dat ontlokt die ene zorgmedewerker of mantelzorger dikwijls een opmerking als: 'Oh, maar bij mij doet ze dat nooit'.
"Deze persoon kan de sleutel in handen hebben tot een andere aanpak van de situatie. Het kan heel complex zijn. Wat vandaag werkt, werkt morgen niet", vertelt Oppelaar. "Probeer je eigen verhaal los te laten en je aan te sluiten bij de ander, de patiënt. Experimenteer en probeer uit te vinden wát veiligheid voor iemand kan creëren."
De beide auteurs kennen elkaar al jaren vanuit het improvisatietheater. Van der Hammen, opgeleid als verpleegkundige, werkte jarenlang in de ouderenzorg. Oppelaar, van huis uit chemisch technoloog, maakte in 2004 de overstap naar het improvisatietheater. Enkele jaren geleden bundelden zij hun krachten in Ervarea Leren door beleven. Het team van Ervarea, dat ook een officemanager en trainer telt, werkt samen met een vaste kern van zzp'ers. Zij weten, ieder vanuit zijn eigen expertise, hun trainingsvaardigheden te combineren met improvisatie.
Het nieuwe boek is een bundeling verhalen uit een denkbeeldig verpleeghuis. "Op ons wekelijks blog krijgen we veel reacties en verzoeken om bundeling. Ze gaan over een herkenbare situatie, bedoeld om van te leren", vertelt Oppelaar. Vanaf 11 september ligt het boek bij de boekhandel. Ook bestellen via www.ervarea.nl is mogelijk.

Het boek 'Bij mij doet ze dat nooit', met als ondertitel 'Beter contact met mensen met dementie', is praktisch, optimistisch en laagdrempelig. De auteurs Barbara Oppelaar en haar collega Jan van der Hammen stellen dat onbegrepen gedrag te beïnvloeden is. De belangstelling voor de presentatie met bijbehorend symposium is zo groot dat op 5 februari 2020 een derde versie gepland staat. Volg de informatie op www.ervarea.nl onder nieuws, ook voor aanmelden. Of stuur een mail aan info@ervarea.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden