Logo amersfoortnu.nl


De borden waren duidelijk. Geen toegang tot de Van Randwijcklaan voor welk verkeer dan ook.
De borden waren duidelijk. Geen toegang tot de Van Randwijcklaan voor welk verkeer dan ook. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Onderhoud riolering noodzakelijk

"Hoe komen we nu in het centrum?", vragen enkele fietssters. Het gebeurde afgelopen vrijdagmorgen. Naast hun fiets, voor de afsluiting halverwege de Van Randwijcklaan, kijken deze vrouwen uit Barneveld om zich heen. De vriendelijk ogende gele borden met de tekst 'Wijk uit' geven geen informatie over hoe in de binnenstad te komen. Han Lensink, adviseur Water en Riolering bij de gemeente Amersfoort, geeft uitleg waarom deze afsluitingen nodig zijn.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - Dan hier, dan daar, zijn wegen in de stad afgesloten, met overlast voor het doorgaande dan wel het bestemmingsverkeer. Zo al enige tijd in Liendert. Sinds vorige week woensdag is ook de Van Randwijcklaan, een belangrijke verbindingsweg, afgesloten voor alle verkeer. De afsluiting duurt volgens de borden tot 30 augustus. De achtergrond is dat wijksgewijs het hele rioleringsstelsel in de stad een inspectie krijgt en dat vraagt acht tot tien jaar. Afhankelijk van deze inspectie is het noodzakelijk om de buizen te vervangen, te repareren en soms is niets doen een optie.
"We zijn nu al maanden in de wijk Liendert aan het werk", vertelt Han Lensink, projectleider vanuit de gemeente Amersfoort met als taakveld de riolering. "In Liendert is inspectie van de rioleringsbuizen in élke straat nodig en dat is uniek. Meestal is eerder een deel van een wijk onder handen genomen. Voor heel Liendert hebben we vier tot vijf jaar nodig. Per jaar kunnen we een derde deel van de wijk doen."
Onderzoek aan de Van Randwijcklaan, vanuit twee inspectieputten, toonde aan dat de rioolbuizen voor het regenwater renovatie nodig hadden. In plaats van vervanging van de buizen is gekozen voor de innovatieve methode 'relining', een snellere werkwijze. Buizen krijgen een nieuwe 'voering' van kunststof, een soort glasvezel.
"Amersfoort verkeert in de gunstige positie dat het rioolsysteem grotendeels gescheiden leidingen heeft voor afvoer van gebruikt water uit de huizen en apart voor regenwater", vertelt Lensink. "Het is duidelijk dat we de diameter van de rioolbuizen niet kunnen blijven vergroten."

'Wat weet u eigenlijk van rioolbuizen?', zou een vraag kunnen zijn bij de tv-quiz De Slimste Mens. Daarom wat feitjes. Alles veroudert, zo ook rioolbuizen. Ze hebben dus regelmatig onderhoud nodig en daar werkt de gemeente Amersfoort voortdurend aan. Afhankelijk van de kwaliteit gaat een rioolbuis zestig tot tachtig jaar mee. De rioolbuizen in wijken uit de jaren zestig zijn er relatief slecht aan toe. Over het algemeen geldt dat nóg oudere buizen uit de jaren dertig van betere kwaliteit zijn.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten