Logo amersfoortnu.nl


Karin van der Velde geniet van haar werk in de Kringloopwinkel.
Karin van der Velde geniet van haar werk in de Kringloopwinkel. (Foto: Adriënne Nijssen)

Vrijwilligerswerk geeft levensritme

Karin van der Velde heeft maar liefst twee vrijwilligersbanen. Op woensdag en vrijdag is ze van 08.30 tot 12.30 te vinden bij Wijkboerderij Nieuwland. De rest van de dagen, zelfs op zaterdag, werkt ze van 09.00 tot 13.00 uur in Kringloopcentrum Amersfoort.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Karin was lange tijd ziek, had een zware depressie. "Vrijwilligerswerk is een opstap om terug te komen in mijn ritme en in de maatschappij. Bij de Wijkboerderij ben ik gastvrouw en ondersteun ik de administratie. Bij het Kringloopcentrum Amersfoort ben ik op een dag gewoon een keer naar binnen gestapt. Ik kreeg een telefoonnummer dat ik gebeld heb en later had ik een gesprek met Joost. En zo ben ik hier gekomen. Ik wilde per se iets doen. Ik wilde weer 's morgens de wekker moeten zetten en ritme in mijn leven krijgen. Het gevoel hebben dat je er toe doet. Bij het kringloopcentrum lopen diverse mensen die terug willen in het werkproces. Er is vast personeel, er zijn taakstraffers en vrijwilligers, en iedereen is er gelijk. Dat laatste is zo geweldig. Per slot van rekening staat iedereen in zijn blote kont onder de douche," lacht Karin.

Bij het Kringloopcentrum werkt Karin op de bouwafdeling. "We krijgen bouwmateriaal binnen, tegels, sanitair. Dat wordt aangevuld met lampen en seizoenspullen zoals tuinsets, luchtbedden, tenten en sleeën. Ik probeer vooral soort bij soort te houden. Anders kun je niets meer terug vinden. Veel collega's vinden deze afdeling lastig en dat is hij ook. Ik vind dat prettig. Ik breng nieuwe spullen in, ik help klanten en vooral ik wil het heel netjes houden. Klanten leggen niet altijd alles terug waar ze het gevonden hebben."

Karin denkt dat de maatschappij niet zonder vrijwilligerswerk kan. "Ik denk dat geld een rol speelt. Hoe ouder je wordt, hoe duurder je wordt. Maar hoe ouder je wordt hoe meer ervaring je hebt. En die kun je inzetten bij vrijwilligerswerk. Als je ieders talenten benut, kun je elkaar mooi aanvullen. En uiteindelijk zit iedereen dan op de plek waar hij of zij zich happy voelt. En dat maakt volgens mij de wereld een stuk mooier."

Het liefst zou Karin weer betaald werk doen of, als je diep in haar hart kijkt, een omscholing naar ervaringsdeskundige voor de GGZ. "En dan vooral op het gebied van depressie. Ik zou graag mijn eigen ervaring inzetten. Want je krijgt wel therapie, maar daarna val je in een gat. Ik zou graag dat gat voor mensen willen opvullen. Als ik op woensdag bij de Wijkboerderij ben, dan komt daar iemand van de GGZ om yogalessen te geven. Op een dag liep er halverwege die les een vrouw weg. Ze trok het niet meer. Ik heb toen drie kwartier met haar zitten praten. Het gesprek begon van haar kant huilend en eindigde lachend. Dat geeft me veel voldoening. Dat zou ik in de toekomst graag doen."

Karin weet dat ze er nog niet is, nog aan het opbouwen is. 'Fijn dat ik dat op twee zulke fijne plekken mag doen."