Logo amersfoortnu.nl


Nieuwe bestuur Volksuniversiteit, v.l.n.r. Constan van Ginneken, Brigitte Visser, Marianne van Omme en Jan Landsheer.
Nieuwe bestuur Volksuniversiteit, v.l.n.r. Constan van Ginneken, Brigitte Visser, Marianne van Omme en Jan Landsheer. (Foto: Fokke Nauta)

Volksuniversiteit timmert aan de weg

De Volksuniversiteit, al bijna honderd jaar een begrip in Amersfoort, heeft het laatste jaar een omslag gemaakt. Van het vertrouwde pand aan de Bergstraat is men verhuisd naar het Eemhuis. Het hele bestuur is vernieuwd en bestaat nu uit voorzitter Marianne van Omme, penningmeester Constan van Ginneken, secretaris Brigitte Visser en Jan Landsheer, lid. Ook de pr-commissie heeft nieuwe mensen. Samen willen ze de trend van de Volksuniversiteit gaan wijzigen.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "We hebben een jaar nagedacht over wat er moet veranderen. En in dat proces zitten we nog. In wat wij noemen de 'talenpoot' is niets veranderd. Daar gaan cursisten heel lang mee door, het zijn vaak vaste groepen. We hebben veel variatie, maar liefst veertien talen. Die cursussen variëren van een jaarcursus tot conversatiecursussen maar ook een taal leren voor op reis, bijvoorbeeld Spaans," vertelt Marianne.

Naast de talen is er heel veel variatie in het programma. "Eendaagse workshops, lezingen en cursussen van vier of acht lessen in verschillende categorieën zoals creatief, culinair, digitaal, kunst & cultuur, persoonlijke ontwikkeling, geschiedenis & actualiteit en wetenschap," vertelt José Vorstenbosch, pr-medewerker.

In 2020 komt er een nieuwe categorie bij: verdieping en debat. "We willen een paar keer per jaar een college of debat organiseren. Deze bijeenkomsten worden gebaseerd op actuele ontwikkelingen, thema's die in de media spelen. De ene keer zullen ze het karakter hebben van een lezing en de andere keer de vorm van een debat," legt Marianne uit.

Nu de Volksuniversiteit in het Eemhuis gevestigd is, doet men mee in de gemeenschappelijke programmaraad van het Eemhuis. "Samenwerken, elkaar versterken, niet allemaal tegelijk iets gaan doen als het iets concurrerends betreft," zegt Marianne. "Neem bijvoorbeeld de cyclus 'Ik wil meer weten', acht kunsthistorische lezingen die door het hele leerjaar heen gegeven worden. "Dit doen we in samenwerking met Scholen in de Kunst. Mensen kunnen er voor kiezen naar één lezing te komen of naar alle acht. En alles wat daar tussen zit," vertellen Marianne en José. "Elke keer wordt door een van de twee docenten een nieuw onderwerp belicht. De rode draad is de symboliek in de kunst."

Het nieuwe bestuur heeft nog meer gekeken naar wat de kracht van een Volksuniversiteit in deze tijd is. "Samen iets leren, een plaats voor ontmoeting, ontspannen, en jezelf ontwikkelen werkt toch veel beter dan bijvoorbeeld een digitale cursus," zegt José. "En dat gebeurt steeds vaker ook in korte cursussen of zelfs workshops van een dag."

Om wat meer in beeld te zijn heeft de Volksuniversiteit een Facebookpagina en een Twitteraccount. "En de brochure is terug," vertelt José. "Een aantal jaren geleden is bewust gekozen geen programmaboekje meer te maken. Informatie kon men vooral op de website halen. We merkten toch dat mensen graag iets in handen hebben om nog eens in te zien. In de nieuwe brochure staan, met de talen erbij, bijna honderd cursussen. Begin volgend jaar verschijnt er een flyer met het actuele aanbod voor workshops, lezingen en cursussen in het voorjaar."
De eerste cursussen gaan begin september van start. Kijk voor alle data op www.vuamersfoort.nl. Je kunt je nu al inschrijven. Je kunt je hier ook abonneren op de nieuwsbrief.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten