Logo amersfoortnu.nl


V.l.n.r. Kedo Erné, Mieke Elzinga, Marijke van der Made, Susan Koopman en Marjolein Tönis.
V.l.n.r. Kedo Erné, Mieke Elzinga, Marijke van der Made, Susan Koopman en Marjolein Tönis. (Foto: Adriënne Nijssen)

Galerie Absoluut viert 10-jarig bestaan

Heel enthousiast zijn Kedo Erné, Mieke Elzinga, Marijke van der Made, Susan Koopman en Marjolein Tönis over de tentoonstelling 'Zielsveel' van Galerie Absoluut. Omdat met de tentoonstelling het tienjarig bestaan van de galerie gevierd wordt, is een gedeelte van de tentoonstelling gewijd aan de geschiedenis van de galerie. Affiches van eerdere tentoonstellingen en een video van oude foto's en filmpjes waarin de kunstenaars over hun werk vertellen zodat de geschiedenis tot leven komt. Leden lieten zich inspireren door het thema of door de Sint-Joriskerk. Van elk huidig lid is werk te vinden op de tentoonstelling.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "In de naam van de tentoonstelling komt onze liefde voor het werk tot uiting," zegt Mieke. "Ik maak digital art en ik liet mij inspireren door mijn eigen katholieke achtergrond. Ik maakte symbolische portretten waarbij mensen gesluierd zijn omdat de sluier een symbool is dat vaak voorkomt in de katholieke kerk. Het gaat erom wat je ervaart als je het geloof ontdoet van alle uiterlijkheden. Genade, erbarmen, vergeving."

Susan maakt beelden in middelharde steen. "Ik laat me in het beeldhouwen inspireren door vormen uit de natuur, organisch en botanisch. Dat probeer ik zo te abstraheren dat het werk nog wel een beetje herkenbaar is. Daarnaast zijn er twee vrouwenbeelden te zien op de expositie."

Kedo is gefascineerd door water. "Dit keer heb ik stromend water genomen omdat dat bruist en kolkt en wild is. Water loopt waar het niet kan gaan. Ontzettend veel mensen fotograferen vaak herkenbaar, ik wil de symbolische kant uit. Ik ben iemand die altijd moet spelen."

Marjolein is op de tentoonstelling aanwezig met een nieuw uitgevonden discipline. "Ik maak illustraties op de iPad. Die tekeningen breng ik naar de drukker die dat op speciaal dik aquarel papier afdrukt."

Marijke tenslotte heeft twee hele grote doeken gemaakt in de kleuren bruin en blauw. "De doeken zijn gemaakt op gordijnstof en hebben de titel 'De verbinding'. Het gaat over verbinden van mensen onderling. Dat laat ik in het werk naar voren komen. Ik was er al mee bezig, maar vond het heel toepasselijk voor deze tentoonstelling. Het bruine doek staat voor de herfst, het blauwe voor de winter. Lente en zomer volgen nog."

De dames zijn benieuwd naar reacties van bezoekers, vooral van toeristen die eigenlijk voor de kerk komen, maar ineens in een tentoonstelling belanden. Ze zijn heel blij met deze expositie omdat ze normaliter in de zomer gesloten zijn. Elke vrijdag zijn steeds twee kunstenaars aanwezig. Ze willen op die momenten graag met het publiek in discussie gaan.

Galerie Absoluut is formeel een stichting. In de praktijk is het een groep kunstenaars samen met een groep vrijwilligers. Ze zijn in Amersfoort te zien bij hun exposities en projecten. Galerie Absoluut organiseerde in 2017 bijvoorbeeld het project 'heilige huisjes'. In veel ramen van particulieren in het centrum waren kunstwerken te zien. Als collectief gaan ze o.a. op museumbezoek en atelierbezoek bij elkaar.

In 2009 werd Galerie Absoluut opgericht door Marjolein Tönis, Marijke van der Made en Carolien Magnus, alle drie nog altijd lid. De dames begonnen dat jaar in de Jorisstraat in een voormalige schoenenwinkel die de naam Absoluut droeg. Hoewel ze er maar tijdelijk zaten vonden ze juist de naam Absoluut zo leuk. Heel toepasselijk ook, want voor de leden van de galerie is het absoluut noodzakelijk om kunst te maken.

Het tienjarig jubileum wordt gevierd met de tentoonstelling 'Zielsveel' die t/m 24 augustus te zien is in de Joriskerk. U bent welkom van op dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten