Logo amersfoortnu.nl


Foto:

Column Nynke Geertsma: Wat heet!

Dit was de derde vakantie op rij dat wij precies tijdens een hittegolf in het buitenland zaten. Twee jaar geleden gingen we naar Zuid-Duitsland en daar werd het acuut warm, heel warm. Vorig jaar dachten we de Hollandse tropentemperaturen te ontvluchten door naar Noorwegen te gaan, maar ook daar was het heet. Zo heet hadden ze het er nog nooit gehad, vertrouwden de normaal zo koele Noren ons toe. En dit jaar besloten wij de Oostenrijkse Alpen te bezoeken. Daar hoog in de bergen, tussen de gletsjers, daar zou het vast goed toeven zijn.
Aanvankelijk was het ook zeer aangenaam, maar hoe dichter we bij de (restjes) eeuwige sneeuw kwamen, hoe warmer het werd. Wederom een hittegolf. En nu eentje van maar liefst 42 graden! Ongelooflijk, wat heet! Maar dat hoef ik jullie niet te vertellen, want ook in Amersfoort en de rest van Europa was het hot, zag ik op het Oostenrijkse journaal.

Halve liters

Maar goed, hitte of niet: wij zijn geen types om in een hotel rond te hangen. Dus trokken vriendlief en ik de stoute (sport)schoenen aan en gingen de bergpaden op, de park- en boslanen in. In het mooie Salzburg van Mozart neurieden we tijdens onze wandeling natuurlijk Eine kleine Nachtmusik en in de omliggende bergen hits uit The Sound of Music. Ze kwamen spontaan op hier in hun eigen historische context.
Tussendoor verkwikten we onszelf in gezellige Alpenhöfer met Schnitzel, Knödel, Bretzel en Spätzle, vergezeld van halve liters Apfelschorle (een mix van appelsap en bruisend mineraalwater, heerlijk!). Een wandeling tijdens de middaguren leidde nog even tot oververhitting, maar na een koel rondje Kaufhof was het gevaar weer geweken. Gelukkig was ook het hotel voorzien van airco en sliepen we als (Alpen)roosjes. Nu maar gauw weer 'back to normal', wat mij betreft. Want nóg meer extreme hitte, dat zie ik niet zitten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten