Logo amersfoortnu.nl


Daniëlle Oomen en Mirjam Kapelle hebben veel zin in het dansevent.
Daniëlle Oomen en Mirjam Kapelle hebben veel zin in het dansevent. (Foto: Adriënne Nijssen)

Lievevrouwenproject krijgt vervolg

"Op Koningsdag hebben wij samen met een aantal vriendinnen en honderd lieve vrouwen de koning en zijn familie op het Lieve Vrouwekerkhof in Amersfoort mogen verwelkomen. Deze lieve vrouwen werden in het zonnetje gezet omdat zij een liefdevolle bijdrage leveren aan mens en samenleving. Het Lieve Vrouwekerkhof was daarvoor een mooie symbolische plek, bij de Onze Lieve Vrouwetoren, het kadastrale middelpunt, het hart van Nederland," zeggen Mirjam Kapelle en Daniëlle Oomen.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Meteen na afloop, het Lieve Vrouwekerkhof weer ontmanteld en gezamenlijk aan de lunch, hadden we het erover dat dit lievevrouwenproject toch eigenlijk een vervolg moest krijgen. En zie hier, dat is er nu," zegt Mirjam. "Na deze dag zijn wij benaderd door Alfred Konijnenbelt. Alfred is de artistiek leider van Spoffin, het straat- en locatietheaterfestival dat elk jaar in augustus in Amersfoort plaatsvindt. Alfred was onder de indruk van ons idee om lieve vrouwen een rol te geven op het Lieve Vrouwekerkhof. Hij wil dit idee nog meer vorm en inhoud geven op een creatieve manier."
Alfred had contact met Léa Dant, een Franse choreografe. Hij benaderde haar en zij wilde graag met vrouwen uit de regio van Amersfoort een dansvoorstelling maken op het Lieve Vrouwekerkhof. "Wij coördineren dat," vertellen Mirjam en Daniëlle. "We zijn een soort interim-productieassistenten En natuurlijk doen we zelf mee want wij denken dat het ongelooflijk leuk wordt. We hebben er zelfs onze vakantie voor verzet."
Daniëlle komt eerder terug van vakantie en Mirjam moest afstemmen of ze eerder met vakantie kon gaan. "Mijn partner moest ook schuiven, maar het is gelukt," lacht ze.
Het is niet nodig dat vrouwen al professionals zijn om aan deze voorstelling mee te doen. "Het is prima als je ervaring hebt, maar ook zonder ervaring ben je meer dan welkom. Dat maakt het juist zo leuk en Lea kan daar ook goed mee omgaan," vertelt Mirjam. "Het is juist de dynamiek van de groep die belangrijk is, daar komt een voorstelling uit," vult Daniëlle aan.
Er hebben zich al wat vrouwen aangemeld, maar er is nog ruimte voor meer vrouwen die wel eens aan een dans- en theatervoorstelling willen meewerken. "We zijn op zoek naar een gemêleerde groep vrouwen. Vanaf achttien jaar is iedereen welkom. De groep tot 35 jaar is nog wat ondervertegenwoordigd. Dus vrouwen uit die leeftijdsgroep, meld je vooral aan," zegt Mirjam.
Behalve dat vrouwen meedoen aan de voorstellingen op het Lieve Vrouwekerkhof wordt er nog wel iets meer van ze verwacht. Aan de voorstellingen gaan acht workshops vooraf. Die vinden plaats op de zaterdag 10 augustus en 17 augustus, de zondagen 11 en 18 augustus. Op deze vier dagen komen de vrouwen van 10.00 tot 13.00 uur en van 14.00 tot 17.00 uur bij elkaar. Daarnaast worden op de dinsdagavonden 13 en 20 augustus en de donderdagavonden 15 en 22 augustus van 18.00 tot 21.00 uur geoefend bij het Eemhuis op het Eemplein. "Het klinkt als veel, maar je krijgt er een ongelooflijk mooie ervaring voor terug," zeggen Mirjam en Daniëlle. De voorstellingen vinden plaats op 23 en 24 augustus op het Lieve Vrouwekerkhof. Het precieze tijdstip van aanvang is nog onbekend, maar het zal in elk geval in het begin van de avond zijn.

Léa Dant heeft een dansproject bedacht dat ze in verschillende landen met vrouwen wil uitvoeren. Het gaat telkens om een diverse groep van twintig à dertig vrouwen, ook zonder danservaring. In ongeveer tien dagen maken vrouwen onder leiding van Léa en haar assistente een dans gebaseerd op hun eigen verhalen, gevoelens en intuïtie.

Lijkt dit echt iets voor jou en wil je de belevenis van meedoen aan een dans- en theatervoorstelling wel eens meemaken, meld je dan aan via lievevrouw2019@gmail.com of femmes@spoffin.nl. Deelname is gratis.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten