Logo amersfoortnu.nl


Romy Andeweg is met hart en ziel vrijwilliger bij Kringloopcentrum Amersfoort.
Romy Andeweg is met hart en ziel vrijwilliger bij Kringloopcentrum Amersfoort. (Foto: Adriënne Nijssen)

Romy is vrijwilliger met heel haar hart en ziel

Romy Andeweg brengt heel wat uren per week door als vrijwilliger van Kringloopcentrum Amersfoort. Op maandag, dinsdag en woensdag is ze van 10.00 tot 16.00 uur te vinden in de Zwaaikom. Op donderdag staat ze van 13.00 tot 17.00 uur in Oud Nieuw, de pop-upstore van het kringloopcentrum. "Thuis zitten vind ik maar niets," zegt ze. "Ik wil graag bezig zijn."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Romy deed de opleiding Mode-Maatkleding aan het MBO. Daar hoort ook een stageperiode van twaalf weken bij. Een klasgenoot wist dat er in het Kringloopcentrum een textielatelier was opgezet. Ze ging daar stage lopen. "Ik vroeg of er nog een stageplaats was. Zo kwam ik bij het textielatelier terecht. Ik had er een mooie tijd."

Na die stageperiode ging Romy weer terug naar school en rondde haar opleiding af met een diploma. Maar haar stageadres vergat ze niet. Na een jaartje ging ze een langs om te kijken hoe het met iedereen was. "Sally Pittman vroeg toen of ik vrijwilligerswerk wilde doen, vertelt ze.

En nu zit Romy al weer bijna vijf jaar achter de naaimachine, ruimt ze op en houdt ze de voorraad in de winkel in de gaten. "Ik ben breed inzetbaar voor het textielatelier," lacht ze.

Romy ziet vrijwilligerswerk als een opstap naar een betaalde baan. "Ik heb nog niet echt werk kunnen vinden. Op dit moment doe ik alleen dit," zegt ze bescheiden. Want 'dit' is maar liefst 22 uur per week. En mocht Romy betaald werk vinden dan zou ze dat het liefst nog combineren met haar vrijwilligersbaan bij het Kringloopcentrum.

"Ik voel me hier echt thuis. Het is hier zo leuk. Er werken hier zoveel mensen uit verschillende culturen en allemaal even aardig. Je kunt hier jezelf zijn. Ik ben van Antilliaans-Nederlandse afkomst en hier mag ik zijn wie ik ben. Ik ben meestal wel vrolijk en blij en behulpzaam, maar in het begin ben ik ook wel wat verlegen. En dat kan allemaal."

Romy vindt het jammer dat sommige mensen denken dat het geen echt werk is wat ze doet, dat het 'maar' vrijwilligerswerk is. "Want het is natuurlijk wel echt werk. Ik krijg er alleen niet voor betaald. Nou ja, ik krijg een kleine vergoeding en dat is al fijn want dat is lang niet overal zo. Maar ook zonder die vergoeding zou ik het werk gewoon doen hoor. Vrijwilligerswerk is ontzettend belangrijk. Voor het Kringloopcentrum zou het zeker betekenen dat er veel minder publiek naar toe kwam als er niet genoeg vrijwilligers zouden werken. Maar er zou wel wat meer waardering vanuit de maatschappij voor mogen zijn. Niet van de mensen van hier, want zij waarderen wat iedereen hier doet. Dat voel je gewoon."

Waar Romy zich over verbaasde is dat lang niet iedereen het Kringloopcentrum kent. "Ze weten het soms niet eens. Terwijl het juist goed is dat mensen bij een kringloopwinkel kopen. Het zijn vaak speciale spullen die je in een gewone winkel niet zo snel zult vinden. En daarnaast vind ik het heel fijn dat spullen een tweede leven krijgen."

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden