Logo amersfoortnu.nl


Thjum Arts, Mike Nijstad en en Levi Arts hebben weer zin in de 'Theaterweek'.
Thjum Arts, Mike Nijstad en en Levi Arts hebben weer zin in de 'Theaterweek'. (Foto: Adriënne Nijssen )

Kinderen maken eigen voorstelling

Ook dit jaar wordt in samenwerking met Kunstbrouwerij en Scholen in de Kunst de 'Theaterweek' georganiseerd in het Eemhuis in Amersfoort. Na het succes van vorige zomer gaan Thjum en Levi Arts en Mike Nijstad ook deze zomervakantie een week lang werken aan een eigen voorstelling die de kinderen zelf maken. Het drietal is gewaagd aan elkaar. Ze hebben elkaar nodig om een goede week neer te zetten. "Levi is het meest praktisch, hij houdt het geheel in de gaten," vertelt Thjum. "Toen hij twee jaar geleden maar één dag aanwezig kon zijn merkte je dat direct. Mike en ik droegen de limonadebekertjes per stuk naar de tafels bij de lunch. Hij pakt gewoon een dienblad. Daar denk ik dus niet aan."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Mike doet veel in de voorbereiding, heeft de contacten met organisaties en ouders en zorgt ervoor dat alles formeel goed vastgelegd wordt. Thjum is vooral van het creatieve. Hij won vorig jaar het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. "We hebben hier nooit iets over afgesproken," vertelt Mike. "Wij zijn drie bouwstenen die alle drie nodig zijn. Op een wonderbaarlijke manier liep dat vanzelf zo. We tellen onze ervaringen niet op, het werkt gewoon goed met zijn drieën."

Het doel van de 'Theaterweek' is gestoeld op drie kernwaarden. "Maar het is sowieso de bedoeling dat kinderen leren hoe ze zelf iets kunnen creëren," zegt Thjum. "Als je het vanuit de ideologie bekijkt is het een tegenhanger van de schoolcultuur. Daar moeten kinderen doen wat hun opgelegd wordt. Wij proberen juist te faciliteren wat uit de kinderen naar boven komt, zij bepalen de richting."

Het evenement duurt een week, omdat één of twee dagen veel te kort zou zijn. "We hebben die vijf dagen echt hard nodig om de kinderen te laten uitzoeken wat ze precies willen en om ze dingen uit te laten proberen," zegt Levi.

De 'Theaterweek' begint met een thema. "Maar dat komt altijd pas op het laatste moment in ons naar boven," zegt Thjum. "We proberen namelijk een actueel thema te nemen. Zo was bijvoorbeeld het regeerakkoord 'Vertrouwen in de toekomst' net gesloten toen wij die zin als thema namen. Het leuke was dat het stuk dat de kinderen maakten over van alles en nog wat ging, behalve over politiek."

De leeftijdsgroep waar Thjum, Levi en Mike mee werken is een kwetsbare groep. Het vertrouwde loslaten en aan iets nieuws beginnen speelt een grote rol. Theater overbrugt leeftijden, nog steeds. "Er zitten kinderen uit groep 8 in, maar ook tweedeklassers van het middelbare," zeggen de mannen. "Daarom gaan we eerst in spelvormen verbinding maken, daarbinnen leert iedereen zijn of haar individuele kracht kennen. Tijdens het maken van de voorstelling komt dan ieders creativiteit aan bod."

Mike en Thjum kennen elkaar al best lang. Ze ontmoetten elkaar op het buitenschools toneel op de middelbare school. "Uit die periode weten we dat het een belangrijke leeftijd is om te leren dat je zelf iets kunt creëren."

Het grootste compliment dat Thjum, Levi en Mike ooit kregen kwam van een moeder van een van de deelnemers. "Haar dochter deed meerdere keren mee en deze moeder vertelde ons dat het door de persoonlijkheid van de kinderen elke keer weer zo'n andere voorstelling werd. Dat is toch uiteindelijk waar we het voor doen."

De week wordt opgebouwd aan de hand van die kernwaarden. Het gaat vooral over verbinding, de kracht van het individu en de creativiteit. Vind jij het leuk om theater te maken en zit je vol met ideeën? Je kunt je aanmelden via de onderstaande link: https://www.kunstbrouwerij.nl/shows/theaterweek-zomervakantie-2019.

Praktische informatie:
De theaterweek vindt plaats van 26 t/m 30 augustus 2019 in het Eemhuis in Amersfoort. Elke dag wordt gewerkt van 10.00-15.00 uur. De lunch is inclusief. De voorstelling wordt opgevoerd op 30 augustus om 19.00 uur. De kosten bedragen €125 per deelnemer. De 'Theaterweek' is voor kinderen van 11 t/m 14 jaar.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden