Logo amersfoortnu.nl


Sally Pittman met een van haar creaties. (Foto: Adriënne Nijssen)
Sally Pittman met een van haar creaties. (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: Adriënne Nijssen)

Mondriaans bloemen als inspiratiebron

Het abstracte werk van Piet Mondriaan heeft de mode altijd geïnspireerd. Denk bijvoorbeeld aan de beroemde Mondriaanjurk die de Franse couturier Yves Saint Laurent in 1965 ontwierp. Beeldend kunstenaar en modeontwerpster Sally Pittman, geboren in Jay, Florida, VS in 1960, liet zich juist inspireren door de bloemen van Mondriaan. "In 2015 deed ik mee aan een groepsexpositie in het Mondriaanhuis. Naar aanleiding van mijn tentoonstelling 'Most Fragile' werd me gevraagd een werk te leveren voor 'Anders Abstract'. Ik kwam het museum binnen en zag een kaartenrek met veel bloemenkaarten. Ik keek en was verbaasd dat het om werk van Mondriaan ging. Ik kocht zes of zeven kaarten, precies weet ik het niet meer, en daar maakte ik tekeningen van, ontwerpschetsen. Bloemen hebben mij al heel lang gefascineerd. Ik ben er weg van. Het spreekt me altijd aan."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Sally zat in haar atelier toen Joyce de la Croix, medewerker van het Mondriaanhuis, langskwam en de tekeningen zag die Sally van de bloemen van Mondriaan maakte. "Zij vond dat we daar iets moest doen. Na een aantal pogingen was het eindelijk vorig jaar zo ver en werd ik gevraagd voor een solo-expositie die ik de naam Mon:Fleur meegaf. Mon is van Mondriaan en fleur is afgeleid van mijn bloemen. Fleur is Frans voor bloeiend, florerend. Dit is mijn eerste tentoonstelling van deze omvang én de eerste in een museum. Ik ben er trots op. Ze hebben ook speciaal een aantal schilderijen en tekeningen met bloemen van Mondriaan geleend die te zien tijdens mijn expositie. Bij die werken heb ik één object staan en boven mocht ik twee ruimtes vullen." Haar voorliefde voor textiel was er altijd al. "Toen ik twee jaar was bezocht ik met mijn ouders een warenhuis. Ze waren me al snel kwijt en vonden me na twee uur terug onder een stellage met stoffen. Ik zat daar en ging met mijn handen over de stoffen. Wat is stof, hoe wordt het verwerkt, hoe kleden wij ons? Vragen die ik al jong had. Van lappen stof word ik heel blij."

Niet alleen stoffen, ook bloemen fascineren Sally al heel lang. "Van eigen foto's van verwelkte bloemen heb ik eigen stof laten drukken voor deze expositie. Ik laat een bos bloemen soms twee-drie jaar in de vaas staan en dan fotografeer ik het hele proces. Soms zijn ze bijna net papier geworden. Daar heb ik prints van gemaakt en laten afdrukken op zijde. Tekeningen en foto's zijn ook onderdeel van de expositie. Ook heb ik een kleine muur als inspiratiemuur ingericht zodat mijn werkwijze te zien is."

Sallys werken en haar inspiratiebronnen zijn te zien in het Mondriaanhuis tot en met 15 september 2019.

Zelf zijde beschilderen?

Altijd al de kunstenaar in jezelf willen vrijlaten? Leer dan ontwerper en kunstenaar Sally Pittman kennen en laat je meenemen in haar kunstzinnige wereld van textiel en mode. Ben je geïnteresseerd in het zelf bewerken van textiel? Dan is de workshop Zijde schilderen, gegeven door Sally Pittman iets voor jou.

Tijdens de twee uur durende workshop vertelt Sally over haar werkwijze en objecten en geeft ze je een kijkje achter de schermen van haar creatieve proces. Daarna ga je zelf aan de slag met het beschilderen van een zijden sjaal. De sjaal mag na afloop uiteraard mee naar huis genomen worden.

De workshop wordt gegeven op zaterdag 13 juli 2019 en op zaterdag 24 augustus 2019. Tijd: 10.30 – 12.30 uur. Maximaal 15 deelnemers. Kosten € 26,-, museumkaarthouders betalen € 20,- Dit is inclusief koffie/thee en materialen (o.a. zijden sjaal). Aanmelden: e-mail naar educatie@mondriaanhuis.nl o.v.v. de gewenste datum.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden