Logo amersfoortnu.nl


Matthias Withoos (Amersfoort 1627 - Hoorn 1703), Sottobosco met landschap en jachtstilleven (ca 1665 - 1675), olieverf op doek, 105 x 141 cm.
Matthias Withoos (Amersfoort 1627 - Hoorn 1703), Sottobosco met landschap en jachtstilleven (ca 1665 - 1675), olieverf op doek, 105 x 141 cm. (Foto: )

Twee musea kopen en delen werk van Withoos

Hoorn en Amersfoort hebben op het eerste gezicht niet zoveel met elkaar gemeen. Toch delen de steden nu een kunstwerk dat een uniek verhaal vertelt over de kunstgeschiedenis van beide steden. Gevierd fijnschilder Matthias Withoos (1672 - 1703), werkte zowel in Amersfoort als in Hoorn. Dit leidde onlangs tot de gezamenlijke aankoop van het schilderij 'Sottobosco met landschap en jachtstilleven' van Matthias Withoos op de veiling Dorotheum in Wenen.

Amersfoort - Het werk laat goed zien hoe breed het vakmanschap van de Amersfoortse én Hoornse grootmeester is. Het Westfries Museum en Museum Flehite in Amersfoort konden dankzij de steun van hun vriendenstichtingen en enkele particulieren deze unieke aankoop doen. Sinds maandag en tot en met 13 oktober is het werk voor het eerst in Nederland tentoongesteld in Museum Flehite, waarna het vanaf eind oktober in Hoorn te zien zal zijn.

Het schilderij vult een lacune in de collecties van Museum Flehite en Westfries Museum op. Het doek laat verschillende specialiteiten van de Amersfoortse en Hoornse meester zien. Het werk bevat drie Withoosgenres in één, namelijk een landschap, een jachtstilleven én een sottobosco.

Matthias Withoos werd rond 1627 in Amersfoort geboren. De jonge Withoos ging voor zes jaar in de leer bij Jacob van Campen en in 1647 werd 'Matis Janss Withoos' ingeschreven in het St. Lucasgilde te Amersfoort. Een paar jaar daarop vertrok de 21-jarige Matthias voor verdere studie samen met studiegenoten naar Rome. Withoos raakte door zijn gedetailleerde en natuurgetrouwe manier van schilderen in de gunst van Kardinaal Leopoldo de Medici, voor wie hij dan ook schilderde tijdens zijn verblijf in Rome.

Samen met zijn collega en reisgenoot Otto Marseus van Schrieck ontwikkelde hij in Italië bovendien een heel nieuw genre stillevens, zogenaamde 'sotto boschi', in het Nederlands wel 'bosgrondjes' genoemd.
Withoos moet veel kennis hebben gehad van de flora en fauna maar zeker ook van de vergankelijkheidsymboliek met verwijzingen naar een goed en deugdzaam christelijk leven.

De aankoop van 'Sottobosco met landschap en jachtstilleven' is mogelijk gemaakt door de Vrienden van het Westfries Museum, de Stichting Fonds Bos, Museum Flehite en enkele Amersfoortse particulieren.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden