Logo amersfoortnu.nl


Niek Idelenburg en Dick Verhoef verzorgen onder meer de muziek van King Lear.
Niek Idelenburg en Dick Verhoef verzorgen onder meer de muziek van King Lear. (Foto: Heleen Jonkman)

Holland Opera viert 25-jarig jubileum

Holland Opera viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum en doet dat met de voorstelling King Lear. "We zochten een monumentaal stuk om het jubileum te vieren. Dan kom je al snel bij Shakespeare," zegt Niek Idelenburg van Holland Opera. "King Lear gaat over een erfenis. Erfenissen zijn van alle tijden en uiteraard willen wij ook een erfenis doorgeven aan jonge makers, zangers en componisten." King Lear voelt dat hij ouder wordt en afstand moet doen van de troon. Hij wil het liefst zijn rijk verdelen tussen zijn drie dochters. De dochter die het meest van hem houdt krijgt het grootste stuk land. Hij vraagt ze een voor een hoeveel ze van hem houden. De oudste dochter zegt het meest van alles van hem te houden. De middelste dochter houdt nog een beetje meer van hem. De derde dochter vindt het een belachelijke vraag. Liefde kun je niet meten. Ze houdt gewoon van hem. "Maar ze is zijn lievelingsdochter. Hij is kwaad en stuurt haar weg."

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Aan het hof wonen ook adviseurs en hertogen. Een van die hertogen had een echte en een bastaardzoon. "Die hebben wij toebedacht aan Lear. Uiteindelijk wil die bastaardzoon ook meedelen in de erfenis. "Ook dat is van alle tijden. Maar King Lear erkent de zoon niet. De bastaardzoon probeert dan de oudste dochters in te palmen. Hij gaat ze verleiden en dat lukt aardig."

Aan elk hof was in de tijd ook een nar te vinden. Hij moest de boel vermaken en een spiegel zijn voor de koning. "Die rol hebben wij de jongste dochter toebedeeld. Als publiek zie je dat ze terugkomt als zichzelf, maar zich daarna aan King Lear voorstelt als de nar. Dat kan heel goed want King Lear is ondertussen blind geworden. In gesprekken met de nar ziet King Lear dat hij niet juist gehandeld heeft. Hij komt tot inzicht," vertelt Niek.

Niek dook voor de muziek in Giuseppe Verdi. "Dat deden we niet eerder. Verdi was een intrigerend figuur, hij was maatschappelijk heel betrokken. Zo richtte hij een rusthuis voor oude musici op. Tijdens zijn leven werd, heel herkenbaar, erg bezuinigd op de kunsten. Aan het eind van zijn leven droeg hij al zijn rechten over aan het rusthuis, dat nog altijd bestaat. Over erfenis gesproken," zegt hij. "Opera was in Italië heel populair. Er was bij wijze van spreken gewoon een libretto-fabriek. Men was altijd op zoek naar componisten, maar Verdi wilde vooral stukken schrijven met inhoud. Hij was erg onder de indruk van Shakespeare. Hij componeerde hij al op jonge leeftijd Macbeth. En dat was meteen een succes."

Direct daarna wilde Verdi King Lear componeren. Dat dat niet lukte had met verschillende dingen te maken. "Hij was altijd op zoek naar een goede librettist. Maar wel een met minder tekst, want de muziek moet het verhaal vertellen. Internationaal kwamen er veel aanvragen voor opera's. Verdi dacht dan elke keer King Lear te doen. Maar hij schrok er ook voor terug. Hij durfde het stuk niet te componeren omdat hij bang was om, net als Lear zelf waanzinnig te worden. Tot 'Un ballo in maschara'. Hij vroeg de librettist die de teksten voor deze opera maakte in 1853 een libretto te schrijven. Dat had hij dus al 48 jaar voor zijn dood, maar hij heeft King Lear nooit gecomponeerd. Terwijl het zijn grootste wens was. Met werk uit zijn eerdere Shakespeare-opera's en nieuwe composities maken wij alsnog een King Lear opera. In onze vijftigste operaproductie."

De muziek voor King Lear komt uit twee opera's van Verdi: Macbeth en Othello. Daarnaast zijn er een aantal nieuwe muziekstukken van Fons Merkies, een Nederlandse, nog levende, componist die voornamelijk filmmuziek maakt. Niek Idelenburg stelde de partituur samen en bewerkte de muziek voor de zangers en het ensemble.

De speeldata zijn te vinden op de website van Holland Opera: www.hollandopera.nl. Op de website kunt u ook tickets bestellen. De opera is buiten en in de avond kan het flink afkoelen, dus kleedt u goed aan (poncho's en fleecedekens worden indien nodig gratis verstrekt).

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten