Logo amersfoortnu.nl


De Amersfoortse schrijfster Adriënne Nijssen laat haar eerste biografie zien, die de titel draagt ‘Het paradijs ontvlucht’.
De Amersfoortse schrijfster Adriënne Nijssen laat haar eerste biografie zien, die de titel draagt ‘Het paradijs ontvlucht’. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Biografie: Het paradijs ontvlucht

Schrijfster Adriënne Nijssen schreef een nieuw boek met de titel 'Het paradijs ontvlucht'. Dit zesde boek van haar hand, verschenen bij Uitgeverij @HaarVerbeelding, gaat over de moeite en de strijd die het hoofdpersoon Ingrid kost om zich los te maken van de strikte en strenge Jehovah's Getuigen en om zelfstandig een eigen leven te gaan leiden.
De presentatie van 'Het paradijs ontvlucht' vindt plaats in bibliotheek Eemland op 23 juni. Iedere belangstellende is welkom om 14.30 uur.

Van Adriënne Nijssen is bekend dat zij boeken schrijft met een lesbisch thema. Haar nieuwe boek 'Het paradijs ontvlucht', met als ondertitel 'Het verhaal van een ex-Jehovah's Getuige', kent nog een tweede thema. Het is het uitgesloten worden van deze religieuze beweging op grond van een lesbische geaardheid. Hoofdpersoon en ex-Jehovah's getuige Ingrid vertelt haar verhaal.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - In Adriënnes boek begint het verhaal over ex-Jehovah's Getuige Ingrid Keessen tien jaar na haar uittreding. Ze woont dan al jaren zelfstandig, maar toch houden onzichtbare banden met die beweging haar denken nog vaak gevangen. Jarenlang probeerde ze het paradijs te verdienen door zich te houden aan strenge regels. Als ze aan ouderlingen vertelt over haar lesbische geaardheid, krijgt ze te horen dat dit een dwaling is die een slechte invloed heeft op anderen binnen de gemeenschap. Uitsluiting is het gevolg.
"Ik kende Ingrid niet toen ze vorig jaar november naar me toe kwam bij een lezing", vertelt Adriënne "Ze was verlegen en onzeker en vroeg of ik haar biografie wilde schrijven. Toen ik een deel van haar verhaal hoorde, stemde ik erin toe. Ze was serieus en had iets te vertellen. We spraken af", vertelt Adriënne. "Ze praatte druk en chaotisch en alles tegelijk. Het deed haar veel. Op mijn verzoek schreef ze zelf per onderwerp een klein verhaaltje in de vorm van aantekeningen."
Uitsluiting is het overkoepelende thema van het boek. De Jehovah's Getuigen hebben meer strenge denkbeelden, zoals de niet-toegestane omgang met niet-Jehovah's Getuigen, het niet-vieren van verjaardagen en de verplichte verspreiding van de boodschap. Los komen van deze leerstellingen kostte Ingrid jaren en ze zat op meerdere therapieën. Geleidelijk aan leerde ze zelfstandig denken en kwam er plaats voor een vriendin in haar leven.
"In het paradijs zou Ingrid nooit meer komen. Dat wist ze. Ze was het ontvlucht", vertelt Adriënne. "Maar ze had een duidelijk doel voor ogen: 'Als er één persoon is die ik kan steunen met mijn verhaal, dan is het schrijven van dit boek zinvol geweest.'"

Meer berichten