Logo amersfoortnu.nl


Paul Liklikuwata in de grote kas op de nieuwe locatie van Het Huis van Bartels aan de Wiekslag. (Foto: Marian Vreugdenhil)
Paul Liklikuwata in de grote kas op de nieuwe locatie van Het Huis van Bartels aan de Wiekslag. (Foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: Marian Vreugdenhil)

Wijkfestival bij Huis van Bartels

Het Huis van Bartels, door nieuwbouw verjaagd van zijn oorspronkelijke plek aan de Hogeweg, vond een nieuwe locatie bij het Pro33 College aan de Wiekslag, hoek Lageweg. Na anderhalf jaar staat de stichting er weer krachtig voor, laat de organisatie weten. Misschien wel krachtiger dan ooit. De feniks leek dan wel volledig afgebroken, maar is uit zijn as herrezen en weer tot bloei gekomen. Dat blijkt wel nu het eerste multiculturele wijkfestival voor de wijken Liendert en Rustenburg aanstaande is.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - In de wijk Liendert waar Het Huis van Bartels zich bevindt, is de diversiteit groot. Meer dan tachtig verschillende culturen zijn er vertegenwoordigd. "Het Huis van Bartels heeft intussen een niet meer weg te denken sociale functie in de wijk", vertelt Paul Liklikuwata. Onder zijn inspirerende leiding en met de inzet van heel wat vrijwilligers is de nieuwe locatie in korte tijd uitgegroeid tot een ontmoetingsplek voor iedereen.
Op 23 juni is iedereen uit de wijk welkom bij het eerste multiculturele wijkfestival. Het festival kreeg de naam 'Colourful Cultures'. Het is geen buurtfeest met bijvoorbeeld een barbecue, maar een festival. Daarbij gaat het om de ontmoeting van bewoners en om het leren kennen van de verschillende culturen door middel van muziek, mode, dans en gerechten in de zestien aanwezige marktkramen. Zo is er een modeshow, klinkt er heel diverse muziek en op culinair gebied zijn er kleine hapjes verkrijgbaar voor een euro, of een bord vol multicultureel lekkers voor drie euro.
Van de wekelijkse, terugkerende activiteiten, los van het festival, is het sociale wijkrestaurant, de Eetkamer van Bartels, het zwaartepunt. Elke week zitten in de grote kas zo'n zestig personen aan de maaltijd. Beurtelings is er een Turkse, een Marokkaanse of een Indische maaltijd, maar ook de maaltijd 'Wat de pot schaft', met een bedrage aan het menu van andere instellingen als de Tuinen van Verbinding in de wijk Rustenburg en de lokale Voedselbank.
Contactpersoon Paul, die zich in bescheidenheid 'meewerkend voorman' noemt, is in de praktijk de motor van het herrezen Huis van Bartels, daarbij ondersteund door tientallen vrijwilligers. Hij spreekt over zijn persoonlijke visie. "De wijk, dat zijn de bewoners, elk met een eigen verhaal. Wie zijn ze en wat is hun verhaal? Voor mij zijn mensen het belangrijkst."
 

Informatie. Multicultureel wijkfestival, Het Huis van Bartels, op het schoolplein Pro33 College, Wiekslag 50, op zondag 23 juni van 13.00 tot 17.00 uur, met dans, muziek, culinair, theater, kunst, mode enzovoort. Toegang gratis. Informatie via mail aan info@hethuisvanbartels.nl, of mobiel 06 - 42010302. Het programma staat op www.hethuisvanbartels.nl.
Vrijwilligers gevraagd. De stichting is voor zijn Sociaal Restaurant ook op zoek naar vrijwillige afwashulpen, die eerst mee-eten en daarna de afwas doen. Bel even voor meer informatie.

Meer berichten