Logo amersfoortnu.nl

Amersfoortse MS’er beklimt de Mont Ventoux voor onderzoek naar MS


6 juni 2019

Amersfoortse MS'er beklimt de Mont Ventoux voor onderzoek naar MS


De Amersfoortse Sabine Steen-Lakerveld en Juun Steen gaan op maandag 10 juni 2019 de strijd aan met de Mont Ventoux, om geld in te zamelen voor onderzoek naar Multiple Sclerose (MS). Zij doen dit tijdens Klimmen tegen MS, een jaarlijks evenement waarbij enkele honderden Nederlanders te fiets of wandelend de Franse berg Mont Ventoux beklimmen. Tussen de deelnemers zitten mensen met MS, familieleden, collega's en vrienden van MS-patiënten. Sabine en Juun nemen deel met het team Utreg Moves, een stichting die in de provincie Utrecht diverse wandel- en fietsevenementen organiseert ten behoeve van MS-onderzoek.

Zelf MS


Sabine en Juun doen zelf mee omdat zij weten hoe belangrijk onderzoek naar MS is. Sabine heeft zelf MS en loopt dagelijks tegen de vragen aan die de ziekte oproept. "Niemand kan mij vertellen wat het verloop van de ziekte is", zegt zij. "Laat staan hoe ik het heb gekregen. Ook behandelen is een kansberekening. Er is nog geen medicijn tegen MS, alleen remmers die de ziekte - in veel gevallen - remmen. Maar of een medicijn bij jou daadwerkelijk werkt, kan niemand zeggen."

Geen MS voor kinderen


In Nederland zijn ruim 17.000 mensen met MS. MS is een ziekte waarbij het eigen immuunsysteem de zenuwen aanvalt. Afhankelijk van welke zenuw wordt aangetast, die functie valt uit. Soms herstelt de functie (deels), soms niet. "Ik leef er zo goed mogelijk mee en wil mij er niet door laten tegenhouden", zegt Sabine. "Maar voor de volgende generatie hopen wij dat zij niet meer op deze manier moeten leren omgaan met de vragen en onzekerheid. Iedereen kan de ziekte krijgen. Mijn wens is dat de kinderen van nu later niet meer in dezelfde onzekerheid leven als ik op dit moment."


Juun vult aan: "Daarnaast willen wij onze zoon laten zien dat je veel kunt bereiken, ook al heb je tegenslagen te overwinnen. Sabine is een succesvolle ondernemer en laat zich niet tegenhouden door de klachten die zij heeft. Met deze actie wil zij letterlijk laten zien dat je bergen kunt overwinnen, ook al worstel je met tegenslag. Die berg is voor iedereen anders en de route is misschien niet standaard, maar dat betekent niet dat je niet hetzelfde einddoel kunt bereiken dan ieder ander. En als we dit kunnen laten zien en mensen hiermee kunnen inspireren, terwijl we ook nog geld ophalen voor onderzoek naar MS, is ons doel al bereikt."

Donaties


Donaties kunnen worden gedaan via https://deelnemers.klimmentegenms.nl/projects/utreg-moves.


Daarnaast zamelt Utreg Moves oude mobiele telefoons in. Deze worden in ontvangst genomen door Sabine. Elke telefoon levert toch een klein bedrag op voor de stichting.

Over de beklimming


De Mont Ventoux, ook wel 'de kale reus' genoemd, is gelegen in De Provence in Frankrijk. Velen kennen de berg als onderdeel van de Tour de France of andere wielrenevenementen. Sabine en Juun beklimmen de kale reus wandelend. De beklimming is circa 21 km lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%. Het meest steile stuk op de route kent een stijgingspercentage van 12%.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden