Logo amersfoortnu.nl


vlnr Rudi Gnirp Nico Scheerder, Netty Ruygh, Frans Burgering en Maria Bakker die samen de Kloostervaarten organiseerden (Foto: Waterlijn)
vlnr Rudi Gnirp Nico Scheerder, Netty Ruygh, Frans Burgering en Maria Bakker die samen de Kloostervaarten organiseerden (Foto: Waterlijn) (Foto: )

Waterlijn organiseert kloostervaart

Adriënne Nijssen

Unieke vaart van drie uur

Vanaf 1300 was Amersfoort een Kloosterstad, wel dertien vrouwen- en mannenkloosters, maar ook een Bedevaartsoord. "Nico Scheerder, Maria Bakker, Rudi Gnirp en ik hebben het initiatief genomen om samen met collega Netty Ruygh, die contacten heeft met het bestuur van de kloostergemeenschap, een nieuwe themavaart te organiseren. Dat duurde even, maar uiteindelijk is dat gelukt. En is er in 2018 een kloostervaart ontstaan," zegt Frans Burgering, vrijwilliger van Waterlijn. In 2018 konden we slechts twee keer varen, dit jaar zes vaarten."

Amersfoort - De tocht wordt deels per boot en deels te voet afgelegd en wordt onderbroken voor een bezoek aan een klooster en een bezoek aan de Synagoge. Vanwege de twee kleine wandelingen en de bezoeken aan de gebouwen dienen deelnemers wel mobiel te zijn. "Bij het pelgrimsinsigne in de tweede stadsmuur liggen we even stil met de boot, daar wordt het verhaal over het Mariawonder verteld. Op die plek gooide Geertje Arends het Mariabeeldje, dat ze niet mooi genoeg vond, in de gracht," zegt Frans. "Door de wonderen die aan het beeldje toegeschreven werden, is Amersfoort ruim 100 jaar een bedevaartsoord geweest."

Bij de Monnikendam, waar ooit de monniken liepen, stappen de passagiers uit de boot en wandelen naar het klooster van de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort. "We lopen om het klooster heen om daarna binnen te gaan door de hoofdentree. Daar krijgen we toelichting op het fraaie Huis met de Paarse Ruitjes. We zien de grote mooie hal, de gebeeldhouwde deurposten die Benjamin Cohen, de oorspronkelijke eigenaar, liet ontwerpen met daarin een mezoezah, een kokertje dat volgens traditioneel Joods gebruik in een uitgesneden holte in de deurposten is aangebracht met daarin een opgerold papier en daarop een met de hand geschreven joodse wettekst. Verder is er een mooie achterzaal met daarin nog het kogelgaatje in de ruit van de tuindeur uit de tijd dat stadhouder Willem de Vijfde er logeerde. Er is een schitterende trap naar boven, daar zien we de kamer waar Kardinaal de Jong de laatste jaren van zijn leven gewoond heeft en we zien de schilderijenkamer. Echt uniek, die is gerestaureerd door dezelfde restaurateur van de nachtwacht."

Via de kloostertuin gaat het naar de kapel waar schitterende beelden en een mooi altaar te zien zijn. Vervolgens gaat de wandeling via de Weeshuisgang naar de Synagoge waar een verrassend bezoek plaats vindt. "In de Synagoge geeft de beheerder een toelichting op alle onderdelen die er aanwezig zijn. Tot slot wordt in Restaurant Monnikendam, een verdedigingspoort uit 1500, of de Mariënhof een kop koffie of thee genuttigd. Daarna varen of wandelen we terug," vertelt Frans.

Bij de eerste vaart op 7 mei jl. waren alle bezoekers meer dan enthousiast. Tijdig reserveren is daarom heel belangrijk. "Deze vaart is dan ook een unieke kans om het enige klooster dat we in de binnenstad hebben te bezoeken. Het huis met de paarse ruitjes maakt onderdeel uit van het klooster en is een bezoek meer dan waard. In het klooster zullen we ook wat details horen van een van de zusters die er wonen. Ook in de Synagoge krijgen we details te horen. Overigens een gebouw waar je normaliter ook niet zo snel binnenkomt," legt Frans uit.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden