Sandra Huizer, cursus-coördinator Amersfoort, en Dees Gerrits, locatie-ambassadeur Amersfoort van SeniorWeb  (foto: Marian Vreugdenhil)
Sandra Huizer, cursus-coördinator Amersfoort, en Dees Gerrits, locatie-ambassadeur Amersfoort van SeniorWeb (foto: Marian Vreugdenhil) (Foto: )

'Oma, snap je het nu nog niet?'

Marian Vreugdenhil

Digitalisering hoort bij deze tijd

Technische ontwikkelingen zijn niet tegen te houden. De landelijke en lokale overheid vragen steeds meer aan burgers om iets digitaal te doen. Waar je eerder gewoon een papieren formulier invulde en per post opstuurde, log je nu in met je DigiD. Maar juist in vakantietijd ervaren ook senioren hoeveel plezier het geeft om digitaal mee te doen.

Amersfoort – Zo maar wat opschriften in de actuele berichtgeving: Smartphone gaat mee tijdens vakantie; Senioren delen massaal foto's via WhatsApp, en: Wifi is onmisbaar in het vakantie-appartement. "Iedereen wil toch zijn venster naar de buitenwereld groot houden", merkt Sandra Huizer op, vrijwilliger en docent van de digitale cursussen van Bibliotheek Eemland. "Meedoen met de digitale mogelijkheden is van groot belang. Wie niet mee doet, houd zichzelf afhankelijk van anderen."
Grote aantallen senioren vonden al eerder de weg naar het internet en beleven plezier aan hun smartphone of tablet. Anderen ervaren nog altijd weerstand tegen de moderne mogelijkheden. "We vermoeden dat er ook in Amersfoort een grote groep personen nog niet meedoet en die weerstand tegen alles wat digitaal is ervaart", vervolgt Huizer. "Alleen zijn zij onzichtbaar. Daarom biedt de bibliotheek Eemland diverse digitale cursussen aan, in samenwerking met SeniorWeb, de landelijke vereniging die erop gericht is om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te leren kennen."
Sommige nog niet-gebruikers van computer, tablet of smartphone, krijgen goedbedoeld van familie of vrienden een 'afgedankt' apparaat om wat te oefenen. Natuurlijk legt het kleinkind oma of opa uit hoe een computer werkt. Bij senioren gaat het leerproces niet altijd even snel meer. "Oma, snap je het nu nog niet?", roept kleinkind dan verbaasd uit. "Eigenlijk is dit een valse start", licht Huizer toe. "Tijdens onze digitale cursussen leren ook senioren de leuke kanten van de digitalisering kennen."
Dees Gerrits, ook vrijwilliger en locatie-ambassadeur Amersfoort van SeniorWeb, sluit hierbij aan. "De bibliotheek Eemland is een SeniorWeb leslocatie", vertelt Gerrits, die de schakel is tussen SeniorWeb en de bibliotheek en die de vrijwilligers van SeniorWeb ondersteunt. "Digitaal gaan heeft voor iedereen leuke elementen. Combineer die eens met je hobby en het wordt dubbel zo leuk. Bij SeniorWeb kun je met een lidmaatschap en zonder extra kosten online cursussen volgen."
Informatie via www.bibliotheekeemland.nl/digitale cursussen, en www.seniorweb.nl De website van de bibliotheek vermeldt de eerstvolgende digitale cursussen. De basiscursus Klik & Tik is laagdrempelig, breed en fundamenteel, geschikt voor wie er al iets van weet en ook voor de echte beginner. Daarnaast is er gedurende de zomermaanden het Digitale Hulpplein, vrij toegankelijk voor allerlei digitale vragen, elke eerste donderdagochtend van de maand, van 10.00–12.00 uur en elke derde maandag van 13.30–15.30 uur.

Meer berichten