Logo amersfoortnu.nl


Mary Ann Wout komt als kunstenaar uit de kast (Foto: Adriënne Nijssen)
Mary Ann Wout komt als kunstenaar uit de kast (Foto: Adriënne Nijssen) (Foto: )

Kunstenaar komt uit de kast

Adriënne Nijssen

Lang zonder publiek gewerkt

Mary Ann Wout, die conceptuele kunst maakt, heeft veel verhalen te vertellen. Dat kan ook niet anders want conceptuele kunst kan vele vormen aannemen. Het kan gepresenteerd worden als installatie, in de vorm van een performance, als object, als foto of door middel van videokunst. De verschijningsvorm is voor conceptuele kunstenaars niet van primair belang, dat is het proces. De kunstbeweging kwam eind jaren zestig, begin jaren zeventig van de twintigste eeuw opzetten. Kunstuitingen van de Amerikaanse pop art kunstenaar Robert Rauschenberg, performances van de Franse kunstenaar Yves Klein en acties van de Italiaanse kunstenaar Piero Manzoni droegen bij aan de stormachtige ontwikkeling van conceptuele kunst.

Amersfoort - Mary Ann schrijft op dit moment een reeks zeer korte verhalen. " Als ik klaar ben wil ik bij elk verhaal een textiel object gaan maken en daar wil ik een installatie mee inrichten. Ik wil het ook op toneel brengen als zeventien monologen." Een tweede voorbeeld is de serie 'Open me'. "Er is bij elk object een glazen pot met een deksel, met een kaartje er aan vast. Als je zo'n pot opent dan stopt de tijd en heb je alle tijd. De ene keer zit er een performance aan vast. Een andere keer een filmpje of er klinkt een lied. Het lied doet dan het woord. Ik heb dit samen met mijn man en mijn zoon gemaakt."

Het heeft er bij Mary Ann altijd al ingezeten om kunst te maken. "Maar ik moest zelf eerst ook open," lacht ze. "Ik ben pas echt op latere leeftijd begonnen. Ik schreef ooit een stuk waarin ik vertelde dat ik al jaren warm liep maar niet durfde. Maar nu durf ik te zeggen dat ik het doe. Ik ben als kunstenaar uit de kast komen. "

Mary Ann heeft twee alter ego's. De belangrijkste is marylovesacuterevolt. "Dit alter ego wil veranderingen laten plaatsvinden in het dagelijks leven. Je komt het verst als je vriendelijkheid inzet. Met vriendelijkheid krijg je veel voor elkaar. Andersom is het zo dat je om vriendelijkheid voor elkaar te krijgen soms in opstand moet komen. En marylovesacuterevolt heeft allebei die kanten. Mary Ann, zoals ik mijn paspoort sta, maakt niet de kunst, dat doet mijn alter ego. Als ik bij mijn atelier aankom, de sleutel in het slot draai, dan kom ik in een andere wereld. Ontsnappen is ook belangrijk voor me, zo niet essentieel. Ik kom in een andere wereld. In die wereld kan ik kunst maken."
Omdat Mary Annze zichzelf niet durfde te laten zien stond haar website op zwart. "Dit is het moment om zelf 'Open me' te stellen," zegt ze. Iedereen mag vanaf nu een kijkje nemen op www.cuterevolt.nl
Mary Ann geeft het stokje door aan Githa van Eeuwen. Ze hebben iets gemeenschappelijks, maar toch weer anders. Ze schrijven een keer in de maand samen en dat is heel stimulerend. Ze komen verder dan wanneer ze alleen zouden schrijven. Githa maakt hele mooie tekeningen, foto's en schilderijen. Een dromerige wereld en daar houdt Mary Ann van. Dat mogen meer mensen zien.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden