'Er kunnen zeker nog veertig kinderen mee op kamp'

REGIO - Vakantie-organisatie Y Camps uit Den Dolder heeft begin 2018 een flinke subsidie ontvangen om kinderen die in armoede opgroeien vrijwel gratis op vakantie te laten gaan. Toch lijken de deelnemers niet in de rij te staan om mee te doen. Daarover verbaast coördinator Willeke Lagerweij zich. "We hebben een subsidie aangevraagd om kinderen die weinig geld hebben, toch een vakantie te kunnen aanbieden. Diverse instanties zoals de Voedselbank Nederland, Diaconie in Amersfoort, en Centra voor Jeugd en Gezin zijn hierover geïnformeerd, maar aanmeldingen blijven vooralsnog uit."

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat ongeveer 1 op de 10 kinderen in Nederland opgroeit in armoede. Dat zijn dus bijna 300.000 kinderen. Van deze kinderen hebben de ouders geen of slechts een zeer minimaal inkomen en is er nauwelijks geld om van rond te komen. Extra's zoals lid zijn van een sportclub, uitstapjes of een vakantie zitten er al helemaal niet in, terwijl dit juist dingen zijn die voor kinderen in deze omstandigheden lichtpuntjes zijn.
Lagerweij: 'We organiseren al jaren vakanties voor kinderen die om wat voor reden dan ook niet zomaar op vakantie kunnen. We merkten dat geld vaak een rol speelt. Onze kampen zijn al niet duur, maar voor gezinnen rond de armoedegrens natuurlijk wel. Toen we hoorden dat het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie gaf om kinderen in armoede te helpen, zijn we daar meteen op ingesprongen."
Er zijn leuke zomerkampen waar de kinderen mee op vakantie kunnen, onder andere de 'JoyKids'. Op deze kampen is extra plaats gemaakt voor 60 kinderen, maar er zijn er op dit moment slechts 10 aangemeld. "Dat is echt te weinig en bovendien vreselijk zonde. Het programma is er, de tenten staan, het eten wordt geregeld, we missen alleen nog deelnemers', aldus voorzitter Annette Bouws. De drie vakantieweken vinden plaats in de zomervakantie en zijn voor kinderen tussen de 6 en de 16 jaar.

Stichting Y Camps, voorheen YMCA Vakanties, die al ruim 100 jaar zomerkampen organiseert, werkt vooral met vrijwilligers. De meeste zomerkampen vinden plaats op het centrale YMCA kampeercentrum Leusden, vlakbij Amersfoort. De begeleiding is in handen van getrainde en ervaren vrijwilligers, die met name vanwege hun enthousiasme de kinderen een onbezorgde vakantietijd willen geven.
Kijk voor meer informatie op https://www.ycamps.nl/joykids

Meer berichten