Logo amersfoortnu.nl


Galle Diallo uit Guinee Conakry aan het werk met de koningstassen.
Galle Diallo uit Guinee Conakry aan het werk met de koningstassen. (Foto: Adriënne Nijssen)

Exclusieve tassen van oranje banieren

Koningsdag ligt al weer even achter ons. We herinneren ons allemaal de oranje banieren die gespannen waren op de dranghekken. Misschien vroeg een enkeling zich af wat er met deze prachtige banieren gaat gebeuren. Het antwoord komt van Lidy Bartels, stafmedewerker communicatie bij Kringloopcentrum Amersfoort-Leusden.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - "We wilden graag op de route staan om te laten zien wat voor fantastisch werk we als Kringloopcentrum doen. Op de Varkensmarkt kwam een recycle-plein en daar pasten wij precies tussen. Met de organisatie bedacht wat we zouden gaan doen. We maken al tassen en besloten om ter plekke ons textielatelier na te maken en de banieren te gebruiken om tassen van te maken," vertelt ze.
Prinses Amalia, de oudste van de drie prinsessen was meteen geïnteresseerd en ging bij de tafel van het Kringloopcentrum kijken. Lidy legde haar alles uit en Sally sprak ondertussen met koningin Máxima. "We hadden van tevoren al vier tassen van tweedehands stoffen ontworpen voor de koningin en de prinsessen. In de regels stond dat we hen niets mochten aanbieden. We hebben de vier tassen toen aan een kapstok gehangen met naamkaartjes eraan en ze zelf de tassen laten pakken. Zowel de koningin als de prinsessen waren er blij mee. Het was een hele eer dat ze zoveel tijd bij onze tafel doorbrachten," zegt Lidy.
Na afloop van Koningsdag zijn alle banieren opgerold. Alles bij elkaar ongeveer tweeëneenhalve kilometer stof. In het Kringloopcentrum worden daar tassen van gemaakt. "Een kleine partij van de stof ging naar Eemnes, maar wij zijn de enige die er tassen van maken. We kwamen als eerste op het idee," vertelt Lidy. "De gemeente zelf heeft ook tassen besteld. Als je zo'n tas koopt, loop je toch met een tas waar de koninklijke familie langs de stof gelopen heeft. Het is een prachtige herinnering aan Koningsdag. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die ze bewaren speciaal voor Koningsdag," zegt Lidy.
Het label op de tas, een ekster door Sally ontworpen, geeft aan dat de tas handgemaakt en tweedehands is en uit textielatelier Amersfoort komt.

Er zijn twee formaten, een big shopper en een tas met afmeting A4. De tassen kosten € 9,90. Vanaf vandaag, 22 mei 2019, te koop in de pop-up winkel Oud Nieuws aan Arnhemsestraat 31. De tassen kunnen ook besteld en opgestuurd worden. Dan komen er wel portokosten bij. In de kringloopcentra in Amersfoort en Leusden zijn de tassen alleen op bestelling af te halen. Bestellen kan via het contactformulier op de website of een invulbon in de winkel. U krijgt bericht als de tas klaar is.

Het initiatief voor een textielatelier in het Kringloopcentrum is onder andere van Sally Pittman afkomstig. Zij is het creatieve brein achter het atelier. Het atelier wil plastic tasjes de wereld uit helpen door duurzame tassen van aangeboden nieuwe of nog goed bruikbare tweedehands stoffen te maken. Een meer dan prettige bijkomstigheid is dat er op deze manier werkgelegenheid gecreëerd wordt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en voor vrijwilligers. Al ruim vijf jaar worden tassen gemaakt die gretig aftrek vinden. Zoals bijvoorbeeld van banieren van het Jazzfestival en de Amersfoortse marathon.
In het atelier werken zo'n vijfentwintig mensen en samen vertegenwoordigen zij vijftien nationaliteiten. Medewerkers komen bijvoorbeeld uit Somalië, Portugal, Frankrijk en Guinee-Conakry. Ze zijn allemaal trots op om in het textielatelier te werken en vooral op dit mooie project van de Koningstassen. Van de restjes zijn portemonneetjes gemaakt, een idee van de medewerkers zelf.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden