Atze Haytsma ontvangt het eerste exemplaar van biografie uit handen van Roelof Meijer.
Atze Haytsma ontvangt het eerste exemplaar van biografie uit handen van Roelof Meijer. (Foto: Adriënne Nijssen)

Icoon Haytsma krijgt eindelijk zijn biografie

Atze Haytsma is een icoon in de stad Amersfoort. Er is nog nooit veel aandacht besteed aan deze veelzijdige kunstenaar. Hij is beeldhouwer, dichter en fotograaf. Hij maakte het begin van de COBRA mee, maar ging zijn eigen weg. Begin jaren vijftig was abstract erg in, toch koos Atze voor het figuratieve. Dat maakte hem tot een veel gevraagd vakman en uitvoerder bij grote namen als Bill Couzijn bijvoorbeeld. Zijn werk is op veel plaatsen terug te vinden, maar hij heeft er maar weinig erkenning voor gekregen. "Een boek als dit kan dat meteen rechtzetten en geeft bovendien een beeld van de man over wie verder slechts een paar interviews bekend zijn," zegt Roelof Meijer, auteur van het boek.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Zo'n drie jaar lang zat Roelof elke maand op vrijdagmiddag bij Atze om zijn verhalen te beluisteren. "En er vragen over te stellen natuurlijk. Na anderhalf jaar interviewen, toen ik een indruk van het geheel begon te krijgen, ben ik gaan schrijven. Naast Atze zelf, heb ik zijn kinderen gesproken. Nu het boek af is, ga ik die vrijdagmiddagen vast missen."

Het boek bevat veel fotomateriaal. "Atze zelf heeft veel uit het verleden bewaard. Hij is goed gedocumenteerd en dat bleek ook elke keer als ik bij hem kwam," vertelt Roelof.

Op 14 mei werd het boek in het bijzijn van Atze gepresenteerd. "Atze heeft de tekst zelf bekeken en hij vond het in eerste instantie heel raar om over zichzelf te lezen. Verder gaf hij aan dat hij het wel eens was met mijn zakelijke stijl. Op die manier kon zo veel mogelijk wat relevant was, verteld worden. En ook de proeven met de eerste vormgeving stemden hem wel tevreden, volgens mij."

Roelof schreef meer boeken, maar dit is zijn eerste biografie. "Dat was een bijzondere ervaring. Het maken van een boek over iemand die er zelf bij is, maakt het tot een rijkdom aan informatie en indrukken. Atze wilde kunstenaar worden, maar moest ook vechten voor een bestaan als mens met een gezin. Die combi heeft hem gebracht tot waar hij nu is. Na zijn pensionering als docent is weer tot bloei gekomen. Dat vond ik heel mooi om te zien."

Tijdens de presentatie werd Atze als fotograaf, beeldend kunstenaar en dichter, met zijn bijna negentig jaren jong, in het zonnetje gezet. Tijdens een live-uitzending van Golfbreker Radio ontving Atze die avond zelf het allereerste exemplaar. Het boek, 'Atze Haytsma, Een leven in de kantlijn' is verkrijgbaar via de betere boekhandel. Daarnaast is het boek verkrijgbaar via de website van FotoExpo202, www.fotoexpo202.nl. Prijs van het boek is €29,95. Het ISB-nummer is 978-90-826673-5-6

Meer berichten