Logo amersfoortnu.nl


(V.l.n.r.) Danny Kok, Jan Steenbeek, Marloes Verkleij, Ron van Burgsteden, Gerard van Marwijk, Ria Steenbeek, Judith Dibbet en Rinie Merkenij.
(V.l.n.r.) Danny Kok, Jan Steenbeek, Marloes Verkleij, Ron van Burgsteden, Gerard van Marwijk, Ria Steenbeek, Judith Dibbet en Rinie Merkenij. (Foto: eigen archief)

Marathonlopers terug uit China

Terwijl Amersfoort z'n bijzonder geslaagde Koningsdag vierde, vertoonde een groepje buitenlanders zich in Shanghai in oranje shirts. Het waren de deelnemers uit het Soesterkwartier aan de marathon over de Chinese Muur. De Chinezen keken maar vreemd naar die 'grote mensen in oranje'. Nu kijken die 'grote mensen' terug op hun grootse ervaringen.

Marian Vreugdenhil

Amersfoort - Twee weken brachten ze door in China, de sportieve Amersfoorters die meededen aan de 'Great Wall of China Marathon 2019'. Deze 18de editie van de Chinese marathon vond plaats op 1 mei. Eén van het groepje moest afhaken wegens een knieblessure, terwijl de drie partners een kleinere afstand liepen. Maar voor ieder was de tocht 'een supergeweldige ervaring'. Ze logeerden in Beijing, waar ze het Chinese leven een beetje leerden kennen.
Voor vertrek verwachtten ze 'een loodzware marathon'. "De werkelijkheid was nóg erger. Niets daar is vlak of gelijk", vertellen ze. Danny: "De treden, de hoogteverschillen, alles wisselt. Je moet voortdurend goed opletten." Een ander vertelt: "Om op de Grote Muur te komen, moet je een steile trap op. We zagen sommigen die met handschoenen aan naar boven kropen. Naar beneden is nog moeilijker. Eén van onze partners kletterde een heel eind naar beneden."
Rinie vertelt: "De organisatie was naar ons begrip niet echt goed. Op de muur kon je hier en daar water krijgen en eten zoals bananen. Die etenswaar stond dan in de brandende zon. In Nederland is dat ondenkbaar. Ergens anders stond een auto dwars over de weg, zodat de lopers er moeilijk langs konden. Dat maak je bij ons niet mee."
Met trots laat Rinie zijn bijzondere medaille zien. "Het heeft een diepe indruk op ons gemaakt", besluiten de sporters. "Tijdens de marathon, waarvoor een tijd van vijf uur als snel geldt, had soms één van ons het moeilijk. Dan trokken de anderen hem er doorheen. Even een fotomoment inlassen was vaak al voldoende. In 7 uur, 14 minuten en 39 seconden kwamen we door de finish." De opbrengst tot nu toe voor het Toon Hermans Huis Amersfoort is 1150 euro.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden