Logo amersfoortnu.nl


Camilla Ballotta houdt van de menselijke vormen.
Camilla Ballotta houdt van de menselijke vormen. (Foto: Adriënne Nijssen)

Sneltekenaar op KunstKijkRoute

Camilla Ballotta kwam twee jaar geleden van Italië naar Nederland om te gaan samenwonen met haar Nederlandse vriend. "We hebben elkaar leren kennen toen we studeerden in Berlijn. Daarna heb ik een tijdje vanuit Italië gewerkt, waarbij ik veel gereisd heb naar onder andere de VS en China. Na een aantal jaar als modeontwerpster vanuit Italië gewerkt te hebben, vond ik een baan in Amsterdam. Ik ben daar niet gaan wonen. Ik kwam in Amersfoort komen wonen omdat het een mooie en prettige stad is. Ik geniet van de omgeving hier, bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug. De stad heeft een mooi oud centrum, veel groen en het is een stuk rustiger dan Amsterdam. Tegelijkertijd is het maar een half uurtje met de trein naar Amsterdam en tien minuten naar Utrecht.

Adriënne Nijssen

Amersfoort - Camilla houdt ervan om met modellen te werken. "Ik houd ervan om de vorm van het menselijk lichaam weer te geven. Ik ben gefascineerd door de bouw van het menselijk lichaam en ik vind het interessant om de spieren, de gewrichten, de huid en de bewegingen van de mens op mijn manier vast te leggen. Het menselijk lichaam is een perfecte machine en het is fascinerend om het lichaam zo vast te leggen, dat de werking van het lichaam en de bewegingen die het maakt, goed overkomen op papier.''

Camilla deed de kunstacademie van Florence, waar ze zich toelegde op schetsen en schilderen. Nadat ze afgestudeerd was, werd ze door een eigenaar van een klein ontwerpbureau gebeld. "Zij hadden iemand nodig die goed kon tekenen en ik heb die baan aangenomen. Bij dat bedrijf, Performance Wear, kwam ik in aanraking met sport en bijzondere werkkleding. Dat was erg interessant voor mij omdat het ontwerp van dergelijke kleding nauw is afgestemd op de werking en anatomie van het menselijke lichaam. Omdat ik het ontwerpen van kleding interessant vond en omdat ik financieel niet afhankelijk wilde zijn van de kunst, ben ik toen naast mijn werk weer gaan studeren. Ik ging modetekenen doen."

Tijdens het openingsweekend van de KunstKijkRoute gaat Camilla van bezoekers, uiteraard als die dat willen, een portret tekenen. De tekeningen kunnen na afloop voor een relatief laag bedrag gekocht worden, maar niets is verplicht. Hoe lang het maken van de tekening duurt, hangt van het detailniveau af. "Voor een snelle eerste indruk in de vorm van een soort lijnentekening heb ik ongeveer tien tot vijftien minuten nodig. Hoe realistischer ik het portret daarna invul, hoe langer het duurt. Het toevoegen van licht en schaduw kan het portret bijvoorbeeld veel realistischer maken. Het gaat mij er vooral om het karakter en de vorm van het lichaam vast te leggen en niet om de laatste details op tekening te krijgen, zoals bijvoorbeeld in een foto," legt Camilla uit. "Ik wil die middag wel zoveel mogelijk portretten maken. Ik wil aan de slag als een soort sneltekenaar."

Camilla tekent in principe natuurgetrouw. Klassieke karikaturen (bijvoorbeeld een gezicht met een enorme neus) tekent ze liever niet. "Ik maak wel illustraties waarin ik het karakter van een persoon probeer vast te leggen op een vereenvoudigde wijze. Maar dit soort illustraties maak ik vaak van mensen die ik ken, zodat ik bepaalde karaktereigenschappen op vereenvoudigde wijze kan vastleggen. Bij onbekenden doe ik dat meestal niet."

Dit jaar wordt op 18 en 19 mei een KunstKijkRoute-weekend georganiseerd in de binnenstad. Beide dagen staan de deuren van 13.00 tot 17.00 uur voor u open. Bij Boeken Bonen & Blaadjes aan de Zuidsingel 67 is Camilla Ballotta als deelnemer van 'Modeltekenen in Amersfoort' aanwezig en kunt u een portret laten maken.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten