Logo amersfoortnu.nl


Guido de Wijs is een van de initiatiefnemers voor de herdenkingsactiviteiten.
Guido de Wijs is een van de initiatiefnemers voor de herdenkingsactiviteiten. (Foto: Harold van den Hauten)

Herdenking Johan van Oldenbarnevelt

Johan van Oldenbarnevelt is geboren in Amersfoort en heeft er gewoond tot hij bijna 17 jaar was. Op 13 mei 1619 werd hij in Den Haag onthoofd. Dat wordt dit jaar met diverse activiteiten herdacht. De dag van de onthoofding was een maandag en ook dit jaar valt 13 mei op een maandag," zegt Guido de Wijs, een van de initiatiefnemers voor de herdenkingsactiviteiten.

Adriënne Nijssen

Amersfoort - Van de jeugd van Johan van Oldenbarnevelt is weinig bekend. "Niemand weet precies waar hij in Amersfoort geboren is," zegt Guido. "Wel is bekend dat hij vanaf zijn achtste in Bollenburg gewoond heeft. Toen hij bijna zeventien was vertrok hij naar Den Haag. Hij kreeg daar een baan bij een advocatenbureau. Vervolgens deed Johan een Grand Tour door Europa. Vier jaar lang studeerde hij aan beroemde universiteiten in heel Europa. Na vier was kwam hij terug als jurist. Hij werd advocaat aan het Hof van Holland."

In eerste instantie had Johan vanwege zijn functie veel contact met Willem van Oranje. Ze waren zelfs bevriend. Toen Willem van Oranje werd doodgeschoten, kwam men in één keer in een vacuüm. Hoe moest het verder met de opstand? "Toen keek iedereen naar Johan," vertelt Guido. "Ze vroegen hem de begrafenisstoet te organiseren. Een heel gedoe, wie moest achter de kist, wie daar meteen achter. Johan oogstte grote bewondering met de manier waarop hij alles georganiseerd had. Er werd hem gevraagd landsadvocaat van Holland en Zeeland te worden. Johan onderhandelde over de inhoud van de positie. Hij kreeg het voor elkaar dat het een belangrijke positie werd. Dat was het begin van zijn opmars. Hij maakte Maurits stadhouder van Holland en Zeeland en later ook van andere gewesten. Maurits werd het hoofd van het leger en was een ongelooflijke knappe strateeg. Uiteindelijk botste Maurits en Johan steeds meer in hun opvattingen en werd Johan uit de weg geruimd."

De eerste activiteit vindt plaats op maandag 13 mei in theater De Lieve Vrouw. Het start met het luiden van de klokken om 10.00 uur. Burgemeester Bolsius zal spreken, de stadsdichter treedt op en Professor Maarten Prak houdt een lezing over de geschiedenis waarbij ingezoomd wordt op Johan van Oldenbarnevelt. Op die dag verschijnt ook het boek 'Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619). Vormgever van de Republiek' van Jan Niessen. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan Lucas Bolsius.

Er zijn nog meer herdenkingsactiviteiten. Zo komt er een tentoonstelling in Flehite in het teken van Johan van Oldenbarnevelt. En er is een bijeenkomst met Hans Goedkoop, presentator van 'Andere tijden' gepland. Theatergroep Aluin uit Utrecht gaat drie toneelstukken achter elkaar opvoeren. Het Gilde Amersfoort gaat een aparte route ontwerpen over Johan van Oldenbarnevelt. Uiteraard zal Waterlijn tijdens de vaarten ook aandacht besteden aan Johan van Oldenbarnevelt.
Op de website www.jvo2019.nl is alle informatie te vinden.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten