Frans Burgering, vrijwilliger bij Waterlijn.
Frans Burgering, vrijwilliger bij Waterlijn. (Foto: Adriënne Nijssen)

Speciale themavaarten in mei bij Waterlijn Amersfoort

Het Mirakel van Amersfoort, ook aangeduid met Onze Lieve Vrouwe van Amersfoort of Mariawonder, verwijst naar de vondst van een Mariabeeldje in 1444 in Amersfoort en naar een groot aantal wonderen in de 15de en 16de eeuw die met het beeldje verband houden. Door de vondst van het Mariabeeldje groeide Amersfoort uit tot een groot bedevaartsoord. Dankzij de opbrengsten van de pelgrims is onder anderen de Onze Lieve Vrouwetoren gebouwd.

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - De pelgrims kwamen het hele jaar door naar Amersfoort, maar met name op de zondag voor Pinksteren, de Vrouwevaartsdag. Op die dag werd vanaf 1446 een grote processie gehouden, de Vrouwevaart. "In het verleden hadden we een Vrouwevaart of wel de Pelgrimsvaart," vertelt Frans Burgering, vrijwilliger bij Waterlijn. Het was een van onze themavaarten in mei. Voor het eerst dit jaar is dat de Mariavaart geworden. Het is leuk om in de meimaand iets extra's te doen dat herinnert aan het Mariawonder waar het in Amersfoort allemaal mee begonnen is. Gedurende 100 jaar hadden we een geweldig bedevaartsoord. Het is toch zo dat de stad er voor een gedeelte rijk van is geworden."

In 1444 was Geertje Arends onderweg van Nijkerk naar Amersfoort om daar in te treden in het Sint-Agnietenklooster. Ze had een pijpaarden Mariabeeldje bij zich, maar omdat ze het te lelijk vond voor het klooster, gooide ze het in de buitengracht, die tegenwoordig Scheltussingel heet. "De schrijn met de resten van het Mariabeeldje liggen als relikwie in de oud-katholieke kerk St. Joris op 't Zand. Er is daar is een apart altaar waar het Mariabeeldje vereerd kan worden. Er kan natuurlijk ook een kaarsje aangestoken worden. En er is een mooi schilderij over dit verhaal. We legden contact met pastoor Runhaar en medewerkers van de oud-katholieke kerk om te bekijken of een rondleiding mogelijk was. En dat is gelukt. We stappen bij de Mariavaart uit bij de Koppelpoort en na een korte wandeling krijgen we een rondleiding in de kerk. Want behalve de schrijn, het Mirakelboek en het schilderij zijn er nog zoveel mooie dingen te zien in die kerk."

Normaliter starten de vaarten van Waterlijn in de Krommestraat. Voor de Mariavaarten is gekozen voor een andere opstapplaats. "We starten nu bij de Onze Lieve Vrouwetoren. Daar is het verhaal immers ontstaan en daar valt al meteen heel veel te vertellen," zegt Frans.

Waterlijn wil de Vrouwevaart, die nu Mariavaart genoemd wordt, weer tot leven brengen. In de maand mei (de Mariamaand) organiseert Waterlijn op 11, 18 en 25 mei de Mariavaart.
De opstapplaats is bij de Onze Lieve Vrouwetoren (10.30 uur). De vaart gaat langs de plaatsen waar de kloosters stonden en onder andere langs de Mariaplaquette aan de tweede stadsmuur.
Bij de Koppelpoort verlaat iedereen de boot. Nadat iedereen weer aan wal is volgt een korte wandeling naar de Oud-Katholieke Kerk Sint Georgius aan 't Zand.
Daar krijgt u van deskundigen een rondleiding door de kerk. De resten van het Maria beeldje uit 1444 zijn te zien. Verder zijn het originele houten paneel van het Mariawonder, het Mirakelboek en de eerder genoemde fraaie kunstwerken ook te bewonderen. En dat allemaal in de bijzonder mooie kerk in de stijl van de Amsterdamse School.
De vaart en de rondleiding worden afgesloten met een kopje koffie of thee in de kerk. Duur van de Mariavaart is ongeveer anderhalf uur De prijs van deze unieke vaart is slechts 10 euro.
De belangstelling is nu al groot, wacht daarom niet te lang met reserveren. Zie het kader voor adres en website.

Meer berichten