Foto:

Column Nynke Geertsma: Gewoon

Toen burgemeester Bolsius in aanloop naar Koningsdag in een interview werd gevraagd wat hij het meest bijzonder aan Amersfoort vond, antwoordde hij dat 'Amersfoort zo gewoon is'. Onze keistad schijnt volgens de statistieken de 'meest gemiddelde stad van Nederland' te zijn. Tja. Wat moet je daar nou van zeggen? We zitten geografisch zo'n beetje in het midden van het land en we zijn op veel andere vlakken ook vaak het middelpunt, maar zijn we nou echt zo 'gewoon'? En is dat dan iets om trots op te zijn, of niet?
Ik denk van wel. Nee, ik weet het zeker. En ik denk dat we nóg gewoner zouden kunnen (of moeten) worden. Hoe? Nou, door gewoon wat meer het gezonde verstand te gebruiken, onder andere in de lokale politiek. Gewoon normaal doen. En als iets ongewoon uit de hand dreigt te lopen, gewoon ermee kappen. Vrijheid van meningsverandering, da's heel normaal. Starheid en koppigheid houdt de boel immers vaak enorm op en haalt de energie eruit. Een beetje naar elkaar toe bewegen werkt vaak gewoon beter. Je komt dan vaak vanzelf mooi in het midden uit.
'Oh baby, why don't you just meet me in the middle' was niet voor niets een enorme hit vorig jaar. Het heeft onze burgemeester vast geïnspireerd tot zijn oproep aan het koningspaar: 'Meet us in the middle en kom naar Amersfoort!' En verdomd, ze kwamen gewoon en namen er de tijd voor. En wij, Amersfoort; wij deden (het) gewoon.

Bijzonder gewoon, dat zijn wij, Amersfoort!

Onze 'gemiddelde' stad in het midden van het land liet zich van zijn beste en tevens gewoonste kant zien. Gewoon was het, die samenwerking met de omliggende gemeenten en gewoon flikten ze het, die duizenden mensen die zich inzetten voor Koningsdag. Wij en zij ontmoeten elkaar gewoon in het midden. En daar is he-le-maal niks mis mee. Bijzonder gewoon, dat zijn wij, Amersfoort!

Meer berichten