Logo amersfoortnu.nl


Inge Vos en Harald Ket van Amersfoortse Gidsen begeleiden 26 en 28 april een 'koninklijke' wandeling waaraan je gratis mee kan doen.
Inge Vos en Harald Ket van Amersfoortse Gidsen begeleiden 26 en 28 april een 'koninklijke' wandeling waaraan je gratis mee kan doen. (Foto: Hetty Heijne)

Loop ook De Koninklijke Kilometer

Rondom Koningsdag presenteert Amersfoortse Gidsen een speciale gratis wandeling De Koninklijke Kilometer, over de eeuwenlange relatie tussen de oranjes en onze stad.

door Hetty Heijne

AMERSFOORT - "We geven al zeven jaar lang elke dag stadswandelingen in onze oranje gidskleding, dus zodra bekend werd dat Koningsdag dit jaar in Amersfoort gevierd zou worden, hebben we ons direct gemeld bij het feestcomité," vertelt stadsgids Inge Vos lachend. "De koninklijke familie had helaas op de dag zelf geen gidsen nodig, dus bedachten we in plaats daarvan oranje tours voor Amersfoorters en bezoekers, op de dagen voor en na Koningsdag".

De Amersfoortse Gidsen volgen de route die de familie ook gaat wandelen en vertellen onderweg allerlei koninklijke anekdotes. "Amersfoort ligt nou eenmaal midden tussen Paleis 't Loo en Paleis Soestdijk, dus 27 april is zeker niet de eerste keer dat de Oranjes hier te gast zijn", vervolgt Inge. "We vertellen onder meer wie de eerste prins was die hier logeerde, welk familielid hier heeft gestudeerd en wat de relatie is tussen de Mannenzaal en het Koningshuis. Onderweg laten we oude afbeeldingen en foto's zien, bijvoorbeeld van historische vieringen van Koninginnedag. In de jaren '30 was Koninginnedag elk jaar een groot feest. Het werd gevierd met een enorme optocht door de stad, huizen waren versierd en bij jubileumjaren stonden er prachtige poorten in de straten. Daar zijn prachtige foto's van bewaard gebleven. We hadden hier in protestants Amersfoort geen carnaval nodig: wij hadden Koninginnedag! Een ander mooi verhaal gaat over het planten van een Koninginneboom in 1898, bij de kroning van Wilhelmina. De boom werd geplaatst op de Varkensmarkt, tot ontzetting van sommige inwoners want: ''We kunnen toch geen koninklijke boom gaan planten op een markt waar de varkens worden verhandeld?"

De Koninklijke Kilometer duurt ongeveer een uur en wordt op 26 en 28 april gratis aangeboden. "Dat vinden we mooi passen bij het thema Wij, Amersfoort'', legt collega gids Harald Ket uit. "Koningsdag is een feestje van alle Amersfoorters samen, dus willen we het zo laagdrempelig mogelijk houden, zodat iedereen mee kan vieren. Een vrijwillige bijdrage na afloop is welkom, maar niet verplicht". Naast de gratis tours is er op 28 april een Royal Tour, voor 15 euro. "Een soort After Party. We wandelen de route, brengen een bezoek aan een minitentoonstelling over Koninginnedag bij de koningsgezinde familie Meester in de Kuiperij en sluiten af met koffie en oranjegebak in de Mannenzaal."

Start is bij de Koningslinde in de Eemhaven (Hoek Smallepad / Koppelpoort). Wie mee wil, kan zich het beste vooraf aanmelden via www.amersfoortsegidsen.nl/inschrijving of bellen naar telefoonnummer: 06 - 41259590, om zeker te zijn van een plekje. Beide tours kunnen ook de rest van het jaar gereserveerd worden.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden