Oscar Meijer, bekende Oranjekenner uit Amersfoort tussen andere Oranjefans.
Oscar Meijer, bekende Oranjekenner uit Amersfoort tussen andere Oranjefans. (Foto: Prins Pieter-Christiaan)

Oranjekenner Oscar Meijer: 'Wat heeft u een mooie trui aan'

Jaar in jaar uit is Oscar Meijer erbij, op Koningsdag of op Prinsjesdag in Den Haag. Van tevoren bepaalt hij zijn keuze voor een mooie plek langs de route op Koningsdag of op Prinsjesdag in Den Haag. Wat een mooie plek is, is persoonlijk. Ga je voor een mooie foto of voor de mode van de koninklijke dames. "Iedereen heeft zijn eigen Koningsdag", vertelt Oscar. "Zelf zoek ik altijd even persoonlijk contact."

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - Aan zijn plek lag het niet, die was goed, twee jaar geleden. Toch ging het een beetje mis, vertelt de Amersfoortse bekende Oranje-fan Oscar Meijer. Als opvallend vroege aanwezige langs de koninklijke wandelroute op Koningsdag of op Prinsjesdag bij de rijtoer in Den Haag met een koninklijke koets, ziet hij vaak even de tv-camera op zich gericht. "Tijdens Koningsdag in Tilburg miste ik de Koning. Ik had hem al om de hoek zien komen, maar op het moment dat hij langs kwam, waren de prinsessen Amalia en Ariane naar mij toegelopen. Amalia stond aan mijn trui te plukken en zei: 'Wat heeft u een mooie trui aan.' Dat was trouwens ook leuk", zegt hij met een glimlach aan de herinnering. Maar de Koning was alweer verder gelopen.
Die bijzondere trui, die de prinses van Oranje zo mooi vond, in de kleuren oranje, rood, wit en blauw, is voor het komende feest in Amersfoort fris gewassen en gedroogd aan het wasrek. De veelgebruikte badges liggen op een schaal op tafel. Een goed moment, vertelt Oscar, om ze wat te vernieuwen en aan te passen aan de jongste generatie Oranjes.
Oscar, eerder dikwijls 'De drop-man' genoemd, heeft na 2014 geen drop meer gegeven aan de toen pas aangetreden koning. Het tijdperk van koningin Beatrix was immers afgesloten. Maar nu de familie in zijn eigen stad komt, heeft hij toch weer een koker met drop gekocht, nu als een eenmalig geschenk. "Voor het drop-moment, bij de overhandiging van de koker, heb ik er enkele jaren achtereen een briefje ingestopt, voor toen nog de koningin, met de woorden: 'Komt u volgend jaar gezellig naar Amersfoort op Koninginnedag?' Maar daar ben ik toen weer mee gestopt. Nu weet ze het wel", vertelt de oranje-fan.
In de zuidelijke provincies zijn bezoeken van de Koning het gezelligst, weet Oscar. "Door de traditie van het jaarlijkse carnaval, zijn de mensen daar wat gemoedelijker. In de noordelijker provincies zijn we ingetogener. Natuurlijk moet de veiligheid voorop staan. Daar is de politie voor. Maar ik vind dat we als stad vooral gastvrij moeten zijn. Met het oog op de behulpzaamheid en de gastvrijheid kunnen misschien andere agenten ingezet worden."
Een andere mooie herinnering wil Oscar nog delen. Dat was toen Prins Pieter-Christiaan aanbood om foto's voor hem te maken. "Kom maar", zei de prins uitnodigend en hij pakte Oscars camera. "Vervolgens maakte de prins een hele serie foto's met mijn camera. Hij maakte de foto bij dit verhaal en draaide vervolgens een ronde om zich heen om al zijn familieleden te fotograferen." Oscar besluit: "Wat geweldig aardig was dat!"

Meer berichten