Rien Donkersloot speelt Widor VI op Tweede Paasdag

Amersfoort - Rien Donkersloot speelt Widor VI op Tweede Paasdag. De zesde Symphonie van Widor is het hoofdgerecht van het concert dat Rien Donkersloot op Tweede Paasdag (maandag 22 april) geeft op het orgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Het concert begint om half vier 's middags.

Op het programma staan 'slechts' drie werken. Donkersloot begint zijn concert met een geïmproviseerde Suite over paasliederen. Daarna speelt hij de pastorale van Jean Jules Aimable Roger-Ducasse (1873-1954). Deze Franse componist en muziekpedagoog schreef het werk rond 1909. Het werk duurt een kwartier en begint zoals je van een Pastorale verwacht met rustige herdersmuziek. Gaandeweg wordt de muziek beweeglijker en tegen het eind van de compositie ontstaat er toch een klankeruptie, waarna een rustig slot volgt. Roger-Ducasse was de sterleerling en goede vriend van componist Gabriël Fauré, die we kennen van zijn beroemde Requiem. In 1935 volgde hij Fauré op als docent compositie aan het conservatorium in Parijs.

Hoofdmoot en sluitstuk van het concert is de zesde Symphonie van Charles Marie Widor (1845-1937). Geboren in Lyon, leefde en werkte Widor vanaf 1870 tot aan zijn dood in Parijs. Hij werd er in dat jaar organist van de Saint-Sulpice, waar orgelmaker Aristide Cavaillé-Coll acht jaar eerder een groot orgel had opgeleverd. Het instrument inspireerde Widor tot het ontwikkelen van een nieuw soort orgelmuziek: de Symphonie, een genre dat tot dan toe aan orkesten toebehoorde. Hij schreef tussen 1872 en 1898 tien symphonieën, waarvan de eerste vier meteen al in 1872. Een symphonie is bij Widor een verzameling van vijf of zes orgelstukken van verschillend karakter, waarbij de karakters sterk contrasteren. Vlug en langzaam en ook toonsoort en maatsoort wisselen elkaar af. Symphonie VI staat in de toonsoort g-klein, maar niet alle vijf delen staan in die toonsoort. Het werk ontstond in 1878, maar tot 1929 bleef Widor eraan schaven. De Culturele Commissie van de Sint-Joriskerk organiseert naast een zomerserie elk jaar orgelconcerten op Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag en Tweede Pinksterdag. Rien Donkersloot speelt jaarlijks op een van die concerten een groot Frans orgelwerk. Zo speelde hij vorig jaar op Hemelvaartsdag de vijfde Symphonie van Widor en eerder al de eerste en tweede Symphonie van Vierne en de eerste Sonate van Guilmant. Rien Donkersloot (Rotterdam, 1985) is sinds 2012 organist van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Ook is hij organist van de Laurentiuskerk in Mijnsherenland. Hij studeerde bij Arjen Leistra, Bas de Vroome en Ben van Oosten. Hij is stadsbeiaardier van Haarlem en van Goes en beiaardier van Ridderkerk.

Tweede Paasdag Sint-Joriskerk, Amersfoort maandag 22 april – aanvang 15:30 uur Rien Donkersloot, orgel Toegang: 8 euro, tot 21 jaar vrij >

Meer berichten