Logo amersfoortnu.nl


Cabaretier Patrick Nederkoorn (links) en Oranje-kenner Oscar Meijer treden donderdag 25 april op in Flint.
Cabaretier Patrick Nederkoorn (links) en Oranje-kenner Oscar Meijer treden donderdag 25 april op in Flint. (Foto: Heleen Jonkman)

Eenmalige cabaretachtige talkshow: De Generale

"Toen de burgemeester mij op 30 augustus belde dat de keuze voor Koningsdag 2019 op Amersfoort gevallen was, ging er van alles door me heen. Wat moet het allemaal worden? Als Amersfoort nou maar niet de meest saaie stad is waar ooit Koningsdag plaatsvindt", vertelt Oscar Meijer, bekend kenner van Oranje.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - Na dat telefoontje bedacht Oscar Meijer dat de Amersfoorters zelf moesten gaan handelen om Koningsdag tot een succes te maken. Hij benaderde cabaretier Patrick Nederkoorn die hij kende van de Staat van de Stad. "Iets dergelijks stond mij voor ogen", vertelt Oscar. "Patrick, zie je er wat in? Zo kunnen we misschien een voorschot geven op Koningsdag."
Dat werd brainstormen. Samen kwamen ze uit op een soort talkshow met muziek. Theater De Lieve Vrouw bleek op 25 april al bezet te zijn. In een 'stoute bui' kwam de gedachte op aan de kleine zaal in Flint. Oscar: "Dezelfde week zaten we met de directie van Flint aan tafel om onze show te verkopen." De uitkomst was: een avondvullend programma in de grote zaal in Flint.
De eenmalige talkshow De Generale gaat over meer dan alleen over Koningsdag. Uit het land komen diverse bekende gasten. Ook burgemeester Lucas Bolsius komt als gast. "De eerste aan wie we dachten", vertelt Oscar, ''was Maartje van Weegen, voormalig koningshuisverslaggever van de NOS. 'Ze doet het nooit', dachten we, ze is allang met pensioen. Maar haar antwoord luidde: Ja, ik kom!". Andere gasten zijn onder meer Thomas von der Dunk, Nederlandse cultuurhistoricus, en Jeroen Snel, tv-presentator van Blauw Bloed, die tien jaar geleden getuige was van de aanslag in Apeldoorn. Ook de Amersfoortse showband Juliana treedt op.
"Ik sta dus straks in theater Flint!", zegt Oscar, nog altijd wat verbaasd over de uitkomst van het brainstormen. "Ik hoop dat bezoekers later zeggen: 'ja, ik was er ook bij, bij de talkshow in Flint.' In lijn met het thema van Koningsdag hebben we kaarten geschonken aan de voedselbank. Dat is wat het thema wil zeggen: Wij, Amersfoort. Iedereen doet mee."

'De Generale' heet de talkshow die Amersfoort wil voorbereiden op Koningsdag. De show zoekt antwoorden op vragen als: waarom is voor Amersfoort gekozen?. En wat moet je doen om Máxima een hand te kunnen geven? Cabaretier en theatermaker Patrick Nederkoorn, geboren Amersfoorter en Oranje-kenner Oscar Meijer, gaan over deze en andere vragen in gesprek. Ook komen er gasten. Dus donderdag 25 april, avondvullend, gevarieerd programma in Flint. Kaarten via www.flint.nl of telefonisch bij het bespreekbureau.

Meer berichten