Aan de Langegracht arriveerde woensdagmiddag de eerste elektrische boot van rondvaartorganisatie de Waterlijn.
Aan de Langegracht arriveerde woensdagmiddag de eerste elektrische boot van rondvaartorganisatie de Waterlijn. (Foto: Ietse Horneman)

Waterlijn vaart nu ook elektrisch

Aan de Langegracht arriveerde woensdag middag de eerste elektrische boot van rondvaartorganisatie de Waterlijn.

Amersfoort - De bestaande boot Sint Joris werd op een werf in Vinkeveen omgebouwd en gisteren met vrijwilligers en enkele afgevaardigden van de gemeente Amersfoort door de grachten naar de thuisbasis van de Waterlijn gevaren.

De schuit is nu uitgerust met een elektrische motor die met 3,5 kW wel minder vermogen levert dan de vroegere 8 pk buitenboordmotor, maar daarentegen veel stiller is. De overschakeling naar elektrisch scheelt de organisatie ongeveer 1600 liter benzine per jaar. Dat weegt niet op tegen de forse investering van 25.000 euro, maar volgens voorzitter Zeger van Maanen was dat ook niet het uitgangspunt. ''We doen het ook voor het milieu. Daarom willen we op termijn ook de zeven andere rondvaartboten laten ombouwen. Dat gaat in totaal wel zo'n 2,5 ton kosten.'' Veel geld, erkent de voorzitter. ''Maar we hebben de gemeente Amersfoort om een bijdrage gevraagd. Binnen enkele maanden horen we of dat doorgaat en hoeveel die bijdrage zal worden.'' (Foto: Ietse Horneman)

Meer berichten