Een paar keer per jaar komen woeste vrouwen en mannen samen om de kunst van onder andere het zwaardvechten te beoefenen.
Een paar keer per jaar komen woeste vrouwen en mannen samen om de kunst van onder andere het zwaardvechten te beoefenen. (Foto: H. Heijne)

Middeleeuwse taferelen in Schothorst

Afgelopen zaterdag kwamen Jomsborg-Northstorm en de Jomsvikings met zo'n 75 strijders vanuit de hele wereld naar Het Middeleeuws Erf, dat in de natuur van het Landgoed Schothorst ligt. Een paar keer per jaar komen deze woeste vrouwen en mannen samen om de kunst van onder andere het zwaardvechten te beoefenen. 

door Hetty Heijne

AMERSFOORT - Het was een bijzonder gezicht op het grote veld achter Het Groene Huis; Vikingen met baarden in fraaie kleding die elkaar te lijf gingen met zwaarden, bijlen en speren. Voor even waande je je ver terug in de tijd. De groep, bestaande uit onder andere Fransen, Duitsers, Denen, Belgen en Nederlanders, oefende deze dag voor een aankomende wedstrijd in Denemarken.

De wedstrijden zijn een mengeling van sport en show en alhoewel het er heftig uit ziet, is het volgens Jaap Berens van de organisatie niet gevaarlijk: "Je houdt er hooguit een blauwe plek aan over, voetbal kent meer blessures". Opmerkelijk, want hoe modern de Vikingen ook zijn, hun wapens zijn dat niet. Hun zwaarden en speren zijn weliswaar bot, maar wel van echt staal en af en toe sneuvelt er zelfs één in het geweld. De groep verbleef op Het Middeleeuws Erf, een boerenerf uit de vroege Middeleeuwen waar je de leefomgeving rond het jaar 800 vindt. De boerderij op dit erf is een reconstructie gebaseerd op opgravingen in Wijk bij Duurstede en is uniek in Nederland. Regelmatig wordt het erf bevolkt door de Bergkamp Stibbe: de bewoners van het erf. Zij leggen bezoekers uit hoe het eenvoudige middeleeuwse boerenleven is afgestemd op de natuur. Het Middeleeuws Erf heeft tevens de functie van 'kinderboerderij'. Zo zijn er allerlei dieren op het erf, in de weide en de stal. Dat zijn voornamelijk oude huisdierrassen zoals schapen en geiten (er zijn sinds kort ook lammetjes om te knuffelen), varkens en kippen. Wil je ook de Middeleeuwen een keer beleven? Iedere zondag in de periode van mei t/m september is Het Middeleeuws Erf van 13.00 tot 17.00 uur geopend. Daarnaast worden er heel veel andere activiteiten georganiseerd. 

Voor de kleinsten onder ons die denken goed te kunnen vechten met een zwaard is er op 13 en 14 april Kiddy Viking. Op 18 en 19 mei is er een ambachtenmarkt en in het weekend van 7 en 8 september is het weer tijd voor de jaarlijkse Vikingmarkt op het Middeleeuws Erf waar naar verwachting bijna 170 Vikingen komen om demonstraties te geven en handelswaar aan de man te brengen. Meer activiteiten? Kijk op www.hetgoenehuisamersfoort.nl/middeleeuws-erf of op Facebook:@middeleeuwserfDeBergkamp.

Meer berichten