Logo amersfoortnu.nl


Zwaan van Dam haakt voor 'Samen Varen'.
Zwaan van Dam haakt voor 'Samen Varen'. (Foto: Adriënne Nijssen)

Meer bekendheid voor 'Samen Varen'

Hoewel ze er niet om heen kan ook iets over zichzelf te vertellen, heeft Zwaan van Dam het liever over de organisatie waar ze vrijwilligerswerk voor doet. Ze zet zich voor tweehonderd procent in voor Stichting Samen Varen omdat ze naamsbekendheid voor deze stichting heel belangrijk vindt.

Adriënne Nijssen

Amersfoort - "Het begon allemaal in 2015,'' vertelt Zwaan. "Ada Laarakker ging mee met de Henri Dunant en kwam Janny Pol tegen. Een vrouw die voor de tweede keer borstkanker had en er helemaal doorheen zat. Dankzij de huisarts en de Rotary kon Janny met de Henri Dunant mee. Op de laatste avond kwamen de dames ze in gesprek en Janny vertelde dat ze dit andere vrouwen met borstkanker ook zo gunde. Waarop Ada antwoord dat ze dat gaat regelen."

Ada zocht onder andere contact met haar nicht Belinda Wegner en samen organiseerden zij een verwenweek voor vrouwen met borstkanker die het daarnaast ook financieel zwaar hebben. Zij regelden financieel alles zelf. In 2016 volgde een tweede vaart en het werd steeds groter. Daarom is vanaf 2017 de Stichting Samen Varen opgericht.

Zwaan is lid van het koor (S)wing your heart out van oprichtster Belinda Wegner. "Zo hoorde ik van dit initiatief. Omdat ik zelf in 2015 darmkanker heb gehad was ik meteen geraakt. Ik heb chemotherapie gehad en ben hersteld. Het eerste jaar ben je met lichamelijk herstel bezig, pas daarna gaat het in je hoofd werken. Ik ben bij het Helen Dowlinginstituut geweest voor goede nazorg. Ik zat in een groep van twaalf mensen waarvan er tien borstkanker hadden. Ik heb geluk gehad want ik ben helemaal genezen. Dat is zeker de reden dat ik me hier zo voor inzet. Voor mijn gevoel is borstkanker nog heftiger. Van huis uit ben ik verzorgende, maar ik wil geen vrijwilliger op de boot worden. Dat vind ik te confronterend."

Dus zocht Zwaan naar een andere manier. In 2017 haakte ze kerstmannetjes voor de goodiebag die vrouwen krijgen als ze weer naar huis gaan. "Ik ben ze ook gaan verkopen op een kerstmarkt. En ik ging ook, samen met andere vrouwen, andere dingen haken. Eendjes, uiltjes, paddenstoeltjes, ijsjes, lieveheersbeestjes. We mochten bij Pathé bij Ladies Night gaan staan met een kraam. Al met al verkocht ik in 2018 voor vierhonderd euro. Dat geld doneer ik aan de stichting. Van alles wat we verkopen gaat tweederde naar de stichting. De rest is voor nieuw materiaal. Ik kom niet altijd uit de kosten maar dat is niet belangrijk," zegt Zwaan.

Er zijn al een aantal bedrijven die het initiatief sponsoren en sinds kort is Tineke Schouten vriendin van de stichting. In haar programmaboekje voor het komende seizoen is een hele pagina gewijd aan 'Samen Varen'. "Het mooiste zou zijn dat we nog een aantal grote sponsoren vinden," zegt Zwaan. 'Voor één vrouw is voor zo'n week ongeveer duizend euro nodig. Ik haak gewoon door. De ene dag wat vaker dan de andere, gewoon om iets te kunnen doen voor de medemens." Meer weten? Kijk op www.samen-varen.nl

Meer berichten