Logo amersfoortnu.nl


“Dit is de garage aan het pleintje waarin ik mijn magazijn heb”, vertelt Rob Walrecht.
“Dit is de garage aan het pleintje waarin ik mijn magazijn heb”, vertelt Rob Walrecht. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Piepschuimbolletjes zwerven over straat

Sinds de isolatie van enkele flats in Liendert liggen de omliggende straten regelmatig bezaaid met piepschuimbolletjes. Telkens als het hard waait volgt een nieuwe stroom bolletjes. De Amersfoorter Rob Walrecht, een van de omwonenden van het pleintje achter de Albatrosstraat, diende een milieuklacht in bij de RUD Utrecht. Tot nu toe tevergeefs.

door Marian Vreugdenhil

AMERSFOORT - "Ze kunnen toch op z'n minst langskomen om te kijken wat het probleem is", zegt Rob Walrecht, bewoner van de Fuutstraat in Liendert. "Ik stuurde begin februari een mail naar de Milieudienst in Utrecht. Maar ik wacht nog altijd op een reactie van de afdeling die hierover gaat." Hij is er nu helemaal klaar mee, na maanden wachten op een telefoontje vanuit de RUD Utrecht, de Regionale Uitvoeringsdienst. Walrecht zegt: "Dat dit maar blijft voortduren is echt een milieuschandaal."
Bij harde wind vliegen de kleine isolatiebolletjes met de wind mee. Hoe verder verwijderd van het pleintje met garages, hoe lichter de concentratie wordt. Bij rustig weer verspreiden de bolletjes zich meest via de schoenen van de bewoners. Zo komen ze ook terecht in de garages en de tuinen. Via de deurmatten komen ze vervolgens overal in de woningen.
"Misschien is een gat waardoor dit isolatiemateriaal in de muren is gespoten, niet goed afgedicht. Gisteren ontdekte mijn vrouw nog in een flatmuur een afsluitdop die niet goed bevestigd lijkt te zijn", zegt Walrecht. Hij geeft uitleg op het pleintje achter de Albatrosstraat, de verbinding tussen de Fuutstraat en de Zangvogelweg. Daar liggen aan één kant garages van bewoners. Walrecht, promotor en docent van de sterrenkunde, heeft in één van de garages zijn magazijn met boeken en brochures. Ook daar liggen na iedere stevige wind nieuwe aanstormende grijze bolletjes.
De isolatiewerkzaamheden vonden een kleine twee jaar geleden plaats, denkt Walrecht. Hij zocht een tijd naar de oorzaak van het probleem en ziet nu in de isolatie van de flats de oorzaak van het gesignaleerde milieuprobleem. "Na het gereedkomen lag het overal vol met die bolletjes, maar ik verwachtte niet dat het probleem zich zou blijven herhalen", vertelt hij.
Op 8 februari belde hij met de milieudienst Utrecht. Een maand later belde een vriendelijke medewerker terug, met de verzekering dat ze de klacht doorgaf aan de juiste afdeling. Daarna bleef het merkwaardig stil. "Ik denk dat het probleem niet zo ingewikkeld is", besluit hij. "Misschien moet er ergens een gat afgedicht worden. Maar het moet wel opgelost worden. Ik denk dat een telefoontje nu een kwestie van tijd is."

Grijze kleur: grafiet

Rob Walrecht diende een klacht in over de grijskleurige piepschuim bolletjes waarmee het bezaaid ligt in zijn woonomgeving. Die bolletjes worden gebruikt bij de isolatie van huizen, in spouwmuren en kruipruimten. De grijze kleur wijst op de stof grafiet dat garant staat voor een hoge isolatiewaarde.
Deze isolatiebolletjes of 'parels' zoals ze soms worden genoemd, hebben een diameter van 3 tot 5 millimeter. Ze zijn niet giftig, maar omdat ze tientallen jaren blijven bestaan verontreinigen ze het milieu, bijvoorbeeld het groene tuinafval. Vraag is of ze ook niet gevaarlijk zijn voor katten, vogels en kleine diertjes als muizen. Dieren zien dit soort materialen vaak als voedsel.
Ook elders blijkt deze milieuklacht te bestaan. De oorzaak kan liggen in onvoldoende afsluiting van de geïsoleerde ruimten of onvoldoende verlijming van de bolletjes. Door toevoeging van een bepaalde lijmsoort moeten de losse parels tot een isolerende schuimplaat verkleven.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten