Logo amersfoortnu.nl


Een van de levende boeken in gesprek met een lezer tijdens de mensenbieb op 19 januari.
Een van de levende boeken in gesprek met een lezer tijdens de mensenbieb op 19 januari. (Foto: Hans Niezen)

Mensenbieb met een thema

Na de geslaagde 'Mensenbieb' van 19 januari wordt zaterdag een tweede bijeenkomst gehouden. "Natuurlijk kun je boeken lezen die over allerlei problemen en mensen gaan. Met die boeken kun je vooroordelen de wereld uit helpen, maar nog beter kan dat via een gesprek," zegt Karin Horst van Bibliotheek Eemland.

Adriënne Nijssen

Amersfoort - Dit keer wordt het een thematische bijeenkomst. "Ja, het is wel heel specifiek," zegt Karin. "Bij de Espressobar, bij Archief Eemland en op de trap naar het archief hangt de tentoonstelling '50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland'."

Deze rondreizende expositie bestaat uit portretten van Marokkaanse arbeidsmigranten en hun vrouwen. Naast de foto's krijgen bezoekers ook waardevolle spullen van de migranten te zien. Je kunt denken aan werkdocumenten, zoals een contract of een NS-kaart om met de trein te kunnen reizen. Eerder was de tentoonstelling te zien in Utrecht, Den Haag en Gouda.

"Door weer levende boeken uit te lenen wilde ik inhaken op deze tentoonstelling en het geheel breder trekken," vertelt Karin. "We hebben natuurlijk al heel lang immigranten in ons land. Italianen, Chinezen en Turken bijvoorbeeld. Maar ik wil niet alleen immigranten aan het woord laten, maar ook Nederlanders die geëmigreerd zijn en weer terug zijn gekomen. Hoe is het om te integreren in een ander land, wat houd je vast van je eigen cultuur uit Nederland bijvoorbeeld. Het is bekend dat mensen die geëmigreerd zijn juist meer vasthouden aan tradities. En dan zijn er nog de mensen die afwisselend in Nederland en in het buitenland wonen, hoe is dat voor hen."

Er komen immigranten uit vrije wil, maar er komen ook vluchtelingen. "Die laatste categorie wil ik ook graag belichten,' zegt Karin. "Er wordt nog steeds negatief tegenaan gekeken. Maar er is niemand die voor zijn plezier zijn eigen land ontvlucht. Het is meestal vanwege oorlog of bedreiging. Het is vooral interessant om te kijken naar de verschillen tussen vluchtelingen en andere immigranten en al deze mensen een gezicht te geven."

De Mensenbieb, waar o.a. mensen uit Suriname, Azië, Turkije en Italië te leen zijn, vindt plaats op zaterdag 23 maart van 13.00 uur tot 15.15 uur in de bibliotheek aan het Eemplein. Alle boeken zijn gratis te leen en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om een levend boek te lenen. Boeken zijn al te reserveren via www.bibliotheekeemland.nl. Het is die dag ook mogelijk om de tentoonstelling te bezoeken.

Meer berichten