Veel belangstelling van pers maandagmorgen in de Mariënhof.
Veel belangstelling van pers maandagmorgen in de Mariënhof. (Foto: Amersfoort Nu)

Programma Koningsdag in Amersfoort bekendgemaakt

Amersfoort - Ontmoetingen met vijftien verhalenvertellers, optredens van Holland Opera, taart proeven van Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz, poppenspeler Lejo en een grote regioquiz. Dat en meer staat er voor de koninklijke familie op het programma tijdens Koningsdag op zaterdag 27 april in Amersfoort.

Het programma is vanmorgen in de Marïenhof bekendgemaakt. Op hoofdlijnen is het programma klaar. De route die de koninklijke familie loopt tijdens de festiviteiten werd op 4 februari al bekendgemaakt.

De familie arriveert zaterdag 27 april per bus. Het programma start op de Kleine Haag, waar de burgemeester de koning en koningin meeneemt naar de plek waar een foto met alle vijftien verhalenvertellers gemaakt wordt. Hierna volgt de feestelijke opening. De verhalenvertellers hebben een prominente rol deze dag: ze rijgen de dag tot één Amersfoorts verhaal. Ze vertegenwoordigen stad en regio en vertellen het verhaal van Wij Amersfoort.

De familie loopt verder via de Zuidsingel waar zij met eigen ogen zien: Amersfoort is van en voor iedereen. Even verderop spelen verschillende muziekgezelschappen waaronder het Fanfarekorprs Nationale reserve en Showband Juliana met een knipoog naar Mondriaan. De Krankeledenstraat wordt omgedoopt tot een straat vol theater. De CliniClowns, met hun hoofdkantoor in Amersfoort, zetten samen met poppenspeler Lejo dit intieme straatje op stelten.

Aan de voet van de Onze Lieve Vrouwetoren is het thema: zorgen voor elkaar en geloof. De familie wordt getrakteerd op optredens van het Studio Pauline, het Amersfoorts Jeugd Orkest en Street Arts Festival Spoffin.

Zodra de koninklijke familie de trappen af zijn en rechtsaf de Westsingel op gaan, worden ze begroet door Holland Opera. Het 'witte huis' vormt het podium en decor voor een korte scene waarin de brug over de gracht wordt ingezet. De Hellestraat, in de richting van het Stadhuisplein, staat in het teken van kunst gemaakt door het Amersfoortse team met onder meer kunstenaars Thijs Trompert en Marisja Smit.

Aangekomen op het Stadhuisplein krijgen straatvoetbal, dans, innovatie, freerunning, en 3×3 basketbal de hoofdrol. En dan één van de hoogtepunten: de regioquiz met teams uit alle negen gemeenten uit de regio. Teams uit Amersfoort, Baarn, Barneveld, Bunschoten-Spakenburg, Eemnes, Leusden, Nijkerk, Soest en Woudenberg gaan met elkaar de strijd aan. Als dat maar in 20 minuten kan.
Het hele plantsoen, de weg ernaartoe vanaf het Bloklandhuis en deels het Smalle Pad wordt een echt festivalterrein, compleet met foodtrucks, optredens én taart proeven van de Amersfoortse Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz. KultLab speelt hier ook een grote rol. Even verderop verrast Dierenpark Amersfoort de familie met haar interpretatie van koninklijke dieren. Bij de Koppelpoort is het tijd voor historie. Er volgt een kort theaterspektakel met een scène met Johan van Oldenbarnevelt en Caspar van Wittel.

Koningsdag zal feestelijk eindigen met een 'spetterende eindshow'op het Eemplein. Hier komen artiesten - welke is nog niet bekendgemaakt - en verhalenvertellers uit de route weer samen. Na het Wilhelmus - burgemeester Bolsius zegt de tekst van de eerste twee coupletten uit het hoofd te kennen - wordt de koninklijke familie weer uitgezwaaid.

Meer berichten