Logo amersfoortnu.nl


Diana Wildschut en Harmen Zijp genieten samen met mevrouw de kip in de buitenruimte van het Warterrein.
Diana Wildschut en Harmen Zijp genieten samen met mevrouw de kip in de buitenruimte van het Warterrein. (Foto: Marian Vreugdenhil)

De War verkent nieuwe locatie

De gaskraan in Groningen wordt in rap tempo dichtgedraaid. Lokale en de nationale overheden blijken steeds minder in staat om maatschappelijke initiatieven te financieren. Waar de ene deur dichtgaat, gaat de andere open. Zo kon collectief De War zich ontwikkelen tot een laboratorium voor de maatschappij, een coöperatief model náást de maatschappij, zonder enige vorm van concurrentie.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - "De War kan heel innovatief zijn. Je mag hier ideeën uitproberen, maar op je bek gaan", vertellen Harmen Zijp en Diana Wildschut, sinds jaren de vaste kern van het collectief. "Bij de start waren we geen visionaire zieners, maar we stonden open voor mogelijkheden. De ontwikkeling van De War was niet georganiseerd, het ging gewoon zo", vertelt Diana.
Sinds 2002 waren de Spullenmannen als eerste gevestigd in de oude fabriek. Ze vonden daar hun werkplaats om kunst te maken uit de resten van de welvaart. Sindsdien is het aantal activiteiten enorm gegroeid. Door de combinatie van wonen en werken hadden ze ruimte om te investeren. Aan starters stelden ze kosteloos werkplekken beschikbaar.
Een belangrijk aspect was dat De War lezingen naar Amersfoort wist te halen. "In de provincie kregen we zo een stukje Utrecht of Amsterdam", zegt Harmen. "Zo konden we met eigen ogen zien welke initiatieven lukten en welke niet."
Nederland werd na de Tweede Wereldoorlog welvarend, mede dankzij de gasvondst in Groningen. Maar nu de gaskraan dichtgedraaid wordt, moeten creatieve mensen een andere financiering zoeken voor het ontwikkelen van hun ideeën. Bijvoorbeeld door crowdfunding. Als de ene deur dicht gaat, gaat de andere open. Zo kon De War uitgroeien tot een laboratorium voor de maatschappij.
"We hoeven in onze welvaart niet terug te gaan", gaat Harmen verder. "De waarde van spullen zit 'm niet langer in het bezit, maar in de toegang tot noodzakelijke spullen. Waarde wordt iets om te delen." De nieuwe plek geeft De War veel mogelijkheden. Diana besluit: "We hebben zeker het idee dat we d'r kunnen landen."

Na vijftien jaar is De War meer dan een kunstenaarscollectief. De activiteiten omvatten een mix van theater, beeldende kunst en 'rare uitvindingen'. Nu projectontwikkelaar Rovase op het voormalige fabrieksterrein van Warner & Jenkinson nieuwbouw gaat realiseren, verlaten de creatieve ondernemers het terrein. Bestemming: Heiligenbergerweg 34-36. In een maandelijks verschijnende aflevering kijkt deze nieuwe serie mee hoe de verhuizing vordert en waar de pluspunten en de knelpunten zitten.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Nieuwsoverzicht

Meer berichten