Sarah de Vries vindt de mening van kinderen over hun wijk van belang.
Sarah de Vries vindt de mening van kinderen over hun wijk van belang. (Foto: Marian Vreugdenhil)

Kinder Wijkraad Vathorst van start

Kinderen brengen meestal de hele dag door in de wijk waar ze wonen. Dit terwijl hun ouders voor hun werk juist dikwijls de wijk uit gaan. Maar een stem hebben de kinderen niet, vindt Sarah de Vries, coördinator van twee ABC-scholen in Vathorst. Dat gaat veranderen met de komst van de Kinder Wijkraad Vathorst.

door Marian Vreugdenhil

Amersfoort - "Kinderen doen ertoe", vertelt de Amersfoortse Sarah de Vries, coördinator en contactpersoon van twee ABC-scholen in Vathorst. "Kinderen hebben vaak een mening en weten wat ze willen. Ze zien wat goed gaat in de wijk en wat misschien beter kan. Toch hebben kinderen geen eigen inbreng. Dat vind ik eigenlijk heel gek."
De Vries deed ervaring op met de Kinder Laakraad op de ABC-school De Laak, waartoe onder meer twee basisscholen behoren. Met behulp van de toen al functionerende Laakraad werd een kleine onenigheid die uit de hand dreigde te lopen, opgelost. Het ging over voetballen op het schoolplein. Leerlingen vonden dat alleen zij op het plein mochten voetballen, de buurtkinderen vonden dat álle kinderen er welkom waren.
De Laakraad kwam een jaar lang één keer per maand bij elkaar. Naast de kinderen en coördinator De Vries waren waar nodig ook de gebiedsmanager en de jongerenwerker aanwezig. Dan vroegen de kinderen aandacht voor onderwerpen die ze zelf aandroegen, onderwerpen die ze in de wijk gesignaleerd hadden, bijvoorbeeld om de rotondes veiliger te maken met verkeerslichten. De Vries: "Het uitwisselen van ideeën hielp enorm. Dat de kinderen hoorden dat ergens over nagedacht was, was echt een eyeopener voor ze."
Kort geleden kwam de vraag op waarom de Laakraad er alleen is voor kinderen van ABC-school De Laak. En nu is het morgen zo ver. De Kinder Wijkraad Vathorst gaat met steun van Indebuurt033 van start. Kinderen die vaak ergens een mening over hebben, die mee willen denken wat er beter kan in de wijk, zijn welkom. De Vries besluit: "Zelf vind ik dit van belang omdat in Vathorst procentueel de meeste kinderen van Amersfoort wonen."

Indebuurt033 coördineert het welzijnswerk in Amersfoort. In de serie 'Wijk in beweging' maandelijks aandacht voor een activiteit in een van de wijken. Deze slotaflevering richt de schijnwerpers op een door Indebuurt033 gesubsidieerd initiatief in de wijk Vathorst. Morgenmiddag 7 maart start de Kinder Wijkraad Vathorst. Kinderen uit Vathorst van 9 tot en met 12 jaar zijn van harte welkom om 15.30 uur, duurt tot 16.30 uur, in De Baron, Oceaan 12. Graag snel even aanmelden via www.abc-amersfoort.nl/Vathorst

Meer berichten