Waterlijn stapt over op elektrisch

De Amersfoortste rondvaartorganisatie Waterlijn rust haar vloot de komende jaren uit met elektromotoren. Daar zullen de binnenstadsbewoners blij mee zijn, want het geeft veel minder geluid.

Amersfoort - De zeven rondvaartboten van de Waterlijn worden nu nog aangedreven door viertaktbenzinemotoren, maar dat gaat de komende jaren veranderen. Vorige week is proefgevaren met de eerste boot met elektromotor. Met achttien vrijwilligers werd een korte tocht door de grachten ondernomen.

''Dat was echt een belevenis'', zegt bestuurslid Bob Ramak van de Waterlijn. ''Iemand zei dat het voelt alsof je als een zwaan door het water glijdt. En zo is het ook. De proef is goed bevallen en vanaf nu zullen we steeds ongeveer twee boten per jaar ombouwen.'' Dat kost wel veel geld. In totaal gaat het volgens Ramak om 'meerdere tonnen'. ''We hebben het niet alleen over de aanschaf en montage van de motoren, maar ook moeten er laadstations komen onder de brug in de Langestraat, waar de boten 's nachts achter het hek liggen.''

Ramak schat dat het gaat om een investering van minstens 25.000 euro per boot. Dat wordt allemaal opgebracht door de stichting zelf.

Meer berichten