Bij ASV Prins Hendrik kunnen er uiteenlopende disciplines worden geschoten zoals met het luchtgeweer.
Bij ASV Prins Hendrik kunnen er uiteenlopende disciplines worden geschoten zoals met het luchtgeweer. (Foto: Hetty Heijne))

Sportschieten vereist pure concentratie

Bij de Amersfoortse Schietsportvereniging (ASV) Prins Hendrik staat veiligheid voorop. Strenge veiligheidsregels en -handelingen zijn een onderdeel van de schietsport. Je kunt er niet zomaar even naar binnenlopen. Maar eenmaal binnen heerst er een open, gezellige sfeer waar iedereen zich thuis voelt.

door Hetty Heijne

AMERSFOORT - Schietsportvereniging Prins Hendrik is opgericht in 1905 en heeft sinds 1988 haar onderkomen aan de Kryptonweg 5. "De schietsport is een individuele sport", vertelt Toos 't Hart, secretaris van de Amersfoortse Schietsportvereniging en sinds 1969 lid van de vereniging. Buiten 't Hart telt de vereniging momenteel 98 leden tussen de 12 en 82 jaar (hierbij zijn de aspirant-leden nog niet geteld).

"De schietsport is een individuele sport voor jong en oud", vervolgt 't Hart. "Je hebt geen directe tegenstander, dus als je een fout maakt doe je het zelf. In veel opzichten is het een sport als alle andere; je wordt lid van een vereniging, in dit geval een schietsportvereniging, traint regelmatig en er worden wedstrijden georganiseerd. Sportschieten is echter geen gemakkelijke sport. Het vereist pure concentratie en beheersing van lichaam en geest. Een fysiek goede conditie is daarbij van groot belang.''

De accommodatie van Prins Hendrik is hypermodern. Ze voldoen aan de strengste veiligheidseisen en kennen permanent cameratoezicht. De accommodatie beschikt over onder meer over drie baanvakken met elk vijf zeer ruime schietpunten (per baanvak afzonderlijk instelbaar op 10, 12, 25 of 50 meter), een gezellige kantine, kleedruimtes en een instructielokaal. ''In onze accommodatie kunnen er uiteenlopende disciplines worden geschoten.'' Jeugdleden tot en met 17 jaar schieten op de zaterdagochtend met luchtgeweer of luchtpistool en worden daarbij begeleid door de trainers. Alle (aspirant-)leden kunnen wapens van de vereniging gebruiken. Je hoeft dus zelf geen eigen wapen aan te schaffen als je lid wilt worden. Zo is de schietsport voor veel mensen toegankelijk. Een Verklaring Omtrent Gedrag is wel een vereiste.

Lid worden van een schietsportvereniging gaat niet zomaar. Het begint met een kennismaking. Je kunt je hiervoor aanmelden via het formulier op www.asvprinshendrik.nl waarna je een uitnodiging krijgt voor de introductieavond. Je wordt hierna een half jaar aspirant-lid en krijg een opleiding van een van de vijf gediplomeerde trainers. Alle leden worden aangemeld bij de KNSA. Dit houdt onder andere in dat je deel kunt nemen aan wedstrijden en kampioenschappen.

Meer berichten