Artist impression van de dwarsdoornede van het ondergronds museum.
Artist impression van de dwarsdoornede van het ondergronds museum. (Foto: Kamp Amersfoort)

Verbouwing Kamp Amersfoort start

De plannen zijn rond, de aannemer is geselecteerd en het meeste geld is binnen. Nog even en dan gaat de schop in de grond voor de grootschalige uitbreiding van Kamp Amersfoort.

Leusden/Amersfoort - De directeur van Kamp Amersfoort, de architect en de bouwer verrichtten vrijdag de officiële aftrap van de verbouwing. Ze hieven in aanwezigheid van de burgemeesters van Leusden en Amersfoort en honderd andere genodigden het glas.

''We zijn bijzonder verheugd dat we na jaren voorbereiding de uitbreiding er nu echt gaat komen'', zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. ''Het is van groot belang dat we meer ruimte krijgen voor het vertellen van de verhalen van de gevangenen, voor tentoonstellingen, educatie en bezinning.''

Op de binnenplaats wordt een ondergrondse ruimte van ongeveer 800 vierkante meter gemaakt. Zowel de verhalen van gevangenen als van daders en omstanders worden uitgelicht. Er is plaats voor een tijdelijke tentoonstelling. En in de reflectieruimte worden bezoekers bewust gemaakt van hun eigen gedrag en de verantwoordelijkheid voor hun eigen keuzes.
Kamp Amersfoort krijgt ook de toegangspoort terug, zoals die er stond in 1953. Bezoekers van het voormalige concentratiekamp komen voortaan op dezelfde manier binnen als de 35.000 gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. De stenen poort gaat dienen als ingang van het bezoekerscentrum. De poort is nog eigendom van de politieschool. Het blauwe metalen hekwerk erin wordt verwijderd en vervangen door een replica van de houten poort van destijds. ''Achter de poort ging voor veel gevangenen een ware hel schuil'', zegt Meershoek. Voetstappen in het plaveisel van de binnenplaats verbeelden het dagelijkse appèl van destijds.

De uitbreiding kost ongeveer 5,5 miljoen euro. De plannen zijn mogelijk gemaakt door financiële steun van het vfonds, de Nationale Postcodeloterij, het ministerie van VWS, de provincie Utrecht, de gemeenten Amersfoort en Leusden en verschillende andere fondsen. De komende maand wordt het terrein bouwklaar gemaakt. Vermoedelijk gaat eind maart de schop in de grond. De uitbreiding moet klaar zijn in het voorjaar van 2020, 75 jaar na de overdracht van het gevangenenkamp aan het Rode Kruis. Enige zorg: de financiën zijn nog niet ten volle op orde. Het bestuur van Kamp Amersfoort heeft nog een gat te dichten van tussen de 6 en 8 ton om het project te financieren.

Meer berichten