Hoofdrolspeler is het barokensemble Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld.
Hoofdrolspeler is het barokensemble Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld. (Foto: )

Monteverdi XL: Moord en Brand

In het weekend van 9 en 10 maart vindt de vierde editie plaats van Festival Monteverdi XL. Amersfoort staat dan in het teken van de Italiaanse componist Claudio Monteverdi (1567-1643): op diverse locaties in de binnenstad klinkt de muziek van Monteverdi en diens tijdgenoten.

van de redactie

Amersfoort - Hoofdrolspelers zijn de vooraanstaande barokensembles Le Nuove Musiche onder leiding van dirigent en artistiek leider Krijn Koetsveld en het Oostenrijke Ars Antiqua Austria, dat voor het eerst zijn opwachting maakt in het festival. Samen zullen zij Monteverdi's opera Il combattimento di Tancredi e Clorinda in een semi-geënsceneerde versie uitvoeren in de St. Franciscus Xaveriuskerk. Traditiegetrouw wordt het festival afgesloten met Monteverdi Meets Jazz, het slotconcert waarin Monteverdi's noten een 'jazzy touch' krijgen, deze keer met jazzgrootheden en Boy Edgars-prijswinnaars Jasper van 't Hof (piano) en Greetje Bijma (zang). Thema van de komende editie van Festival Monteverdi XL is Moord & Brand.

Festival Monteverdi XL kenmerkt zich door kwaliteit in combinatie met toegankelijkheid. Naast veel muziek is er bij aanvang op zaterdag 9 maart een Italiaans buffet en later op de avond zijn er een wijnproeverij, lezingen, workshops & masterclasses. Op zondagochtend is er een koffieconcert en 's middags maakt het publiek een muzikale stadswandeling door het centrum van Amersfoort met korte concertjes, uitgevoerd door jonge baroktalenten. Voor kinderen is er een speciale voorstelling van Opera Dolleboelja in Zandfoort aan de Eem.

De levensjaren van Monteverdi (1567-1643) lopen bijna parallel aan die van de 80-jarige oorlog (1568-1648). In de poëtische teksten van Monteverdi staan veel metaforen over het vuur in de liefde: hoe verwarmend maar ook hoe dodelijk die kan zijn. De verbinding met de Nederlandse wordingsgeschiedenis is hiermee snel gelegd: Nederland staat in brand, de oorlog met Spanje verscheurt het land. Raadspensionaris Johan van Oldenbarnevelt, in 1547 geboren in Amersfoort en tijdgenoot van Claudio Monteverdi, wordt op 13 mei 1619 vermoord. Dat is volgend jaar precies 400 jaar geleden. Festival Monteverdi XL 2019 staat daarom in het teken van moord, brand, Van Oldenbarnevelt, Amersfoort en natuurlijk de muziek van Monteverdi.

In 2014 vonden de eerste opnamen plaats van Monteverdi's madrigalen door barokensemble Le Nuove Musiche onder leiding van artistiek leider Krijn Koetsveld. Le Nuove Musiche, destijds bestaande uit de sopranen Jennifer van der Hart en Wendy Roobol, alt Hugo Naessens, tenor Falco van Loon en bas Bas Ramselaar, werden aangevuld met het continuo door Cassandra Luckhardt (gamba) en Arjen Verhage (theorbe). Waar nodig sloten andere zangers en musici aan.

Het complete programma is te vinden op www.monteverdixl.com, waar ook tickets te bestellen zijn.

Meer berichten