Mede-organisator en mede-initiatiefnemer Guido de Wijs is heel blij met dit taalfeest.
Mede-organisator en mede-initiatiefnemer Guido de Wijs is heel blij met dit taalfeest. (Foto: Adriënne Nijssen)

Eerste Taalfeest in KAdEcafé en Eemhuis

"Vorig jaar stopte het Groot Dictee der Nederlandse Taal en besloten wij in Amersfoort er ook mee te stoppen,'" zegt Guido de Wijs, jarenlang lid van de organisatie en schrijver van het dictee. "Op tv werd het dictee om zeep geholpen door Kees van Kooten. Hij maakte een tekst die puur sadistisch was. Daarna kelderden de kijkcijfers en het jaar daarop, toen Bart Chabot de tekst schreef, was het ook te moeilijk. Naar mijn idee kon alleen Jan Wolkers het goed. Hij schreef een samenhangende tekst vol humor." 

door Adriënne Nijssen

Amersfoort - Ook in Amersfoort hing in de raadszaal, waar het dictee plaatsvond, een soort examensfeer. "Het was er doodstil, er hing spanning. Het gaat over taal en taal is zo leuk. Kan het niet wat feestelijker en vrolijker vroeg ik me al langere tijd af," vertelt Guido. ''En ja, we wilden heel graag een taalfeest in Amersfoort." Met 'we' doelt Guido op het bestuur van Stichting Taalfeest waarvan Roeleke de Witte het Groot Amersfoorts dictee verzon. Guido zelf ondersteunt de stichting en zorgt voor pr.

Heel bekend is tegenwoordig Light Verse, in het Nederlands plezierdichten genoemd. "In Nederland horen mijn broer Ivo en Frank van Pamelen tot de top. We hebben ze allebei weten te strikken," vertelt Guido. "Maar ook leuk is Ludo Jongen, die het gaat hebben over Amersfoortse taal, het dialect dat hier vroeger werd gesproken."

De organisatie wilde ook iets organiseren met eten. En zo ontstond het 'taalmaal'. Tijdens deze maaltijd zijn er ook optredens. Het taalmaal duurt van 17.30 uur tot 19.00 uur. Om 20.00 uur begint het avondprogramma. "Het kan haast niet anders of dit taalfeest wordt een succes," zegt Guido. "Bij het dictee had je weliswaar allerlei aanlooplijnen zoals het proefdictee in de kranten, het scholierendictee waar maar liefst acht middelbare scholen aan meededen, het uitnodigen van prominenten en de workshop spelling door een docent Nederlands. Dat hebben we nu natuurlijk allemaal niet. Maar er is wel heel veel interesse om ons te ondersteunen in ons plan." Frits Spits pikte het Groot Dictee der Nederlandse Taal wel op de radio op. ''Wie weet komt het ooit terug op tv. Dan kunnen wij altijd weer aanhaken," zegt Guido.

De afsluiting van de avond, alles op donderdag 7 maart, wordt door het bekende duo 'De Buren' met Cees van Weerd (ex-stadsdichter) en Antoine van Roemburg verzorgd. "Dat belooft heel leuk te worden. Cees en Antoine gaan zeer actuele onderwerpen behandelen, zoals Koningsdag, Stille tochten, vierhonderdste sterfdag Johan van Oldenbarnevelt en de Westtangent," vertelt Guido.

Aanmelden

Taalfeest begint donderdag 7 maart om 17:30 uur met een Taalmaal in het KAdECafé. Vanaf 20:00 uur starten twee rondes met allerlei taalactiviteiten op vier locaties in het Eemhuis. Bij aanmelding kan een geïnteresseerde zich voor twee programmaonderdelen opgeven. Na betaling van 10 euro wordt de aanmelding definitief. Voor het Taalmaal is apart opgeven mogelijk, kosten à 20 euro. Voor aanmelden en meer informatie: www.taalfeestamersfoort.nl.

Er zijn optredens van Ivo de Wijs en Frank van Pamelen, er is een Taal(pub)quiz en een interview met de Zuid-Koreaanse schrijver Vinnie Ko die het boek 'Met hartelijke groenten' schreef. Hij vertelt over wat een buitenlander allemaal ondervindt wanneer hij Nederlands probeert te leren. Verder is het mogelijk een stoomcursus Columns Schrijven te volgen met Annette Verspoor of te luisteren naar Ludo Jongen over 'Amersfoortse Praat'. De avond wordt afgesloten door 'De Buren' met Cees van Weerd en Antoine van Roemburg.

Meer berichten